2024. május 4., szombat

Tojást festettek a horgosi gyerekek

A hétvégén az Iringó Civil Szervezet és a Barka Kézimunka Kör kreatív húsvéti foglalkozást tartott kicsiknek és nagyoknak egyaránt az Ifjúsági Otthon nagytermében. A foglalkozáson mintegy harminc gyermek vett részt, akik gyöngyökkel, fonállal és festékkel díszíthették a kifújt tojásokat, az ügyesebbek pedig kipróbálhatták a hagyományos viaszos technikát is, ahol a vonalvezetéshez finom mozdulatokat igénylő írókával dolgozhattak. Horvát Hilda, a program egyik szervezője elmondta, hogy idén sorban negyedik alkalommal sikerült megszervezniük a húsvéti foglalkozást.

– A szervezetünk szerteágazó tevékenységének egyik fontos szegmentuma a hagyományápolás. A Barka kör tagjaival évek óta jó viszonyt ápolunk, több programot is szerveztünk együtt, ennek pedig az a legnagyobb előnye, hogy a kézműveskedést népszerűsítsék, megszerettessék azt az újabb generációkkal, valamint a népi kultúrához kapcsolódó tudásukat, a hagyományos díszítési technikákat, motívumokat megtanítsák a fiatalokkal, akik pedig ezáltal is fejleszthetik a kézügyességüket – mondta az egyik szervező, aki hozzátette, hogy a foglalkozás iránt most is voltak érdeklődők szép számban:

– Az általános iskolások minden korosztálya képviselteti magát, de vannak óvodások is, sőt olykor a szülő vagy nagyszülő is elkíséri a gyermekeiket.

A hagyományos népi motívumok mellett a fantáziájukat is használhatták a gyermekek, volt, aki alkoholos filccel arcot festett a tojásokra, míg a különböző festési és díszítési technikák ötvözésének köszönhetően egészen egyedi alkotások születtek.