2024. május 20., hétfő
TENISZ

Visszafordulás a szakadék széléről

Györe fantasztikusan kezdett Izraelben

A világelsőt akkor sem illik leírni, ha súlyos vereségre áll, mégis csodálatos, hogyan menekült meg a kieséstől Novak Đoković Miamiban, az 1000-es rangú torna nyolcaddöntőjében. A címvédő nagy hátrányból fordította meg a meccset az ukrán Alekszandr Dolgopolov ellen, és ma a negyeddöntőben a spanyol David Ferrerrel mérkőzik.

A nyolcaddöntő rutinos meccsnek indult, amikor azonban Novak az ötödik játékban elveszítette az adogatást, világossá vált, hogy a szerbre komoly gondok várnak. Annál is inkább, mert Dolgopolov egyre jobban játszott, Novak pedig átlag alatt adogatott, és lustának is nevezhető mozgás miatt a megszokottnál sokkal többet hibázott. Novak 4:4-re egyenlített, és nem esett kétségbe, amikor azonnal újra elveszítette az adogatást, és ő breakelt vissza. Rossz játéka a rövidítésben is kísérte, az ukrán 4:0 után 6:1-re is elhúzott, amit már nem lehetett behozni. A második játszmában Đoković még gyöngébben teljesített. Dolgopolov nagy lendületben 3:0-ra vezetett, és két breaklabdája volt. Ha kihasználta volna az egyiket, valószínűleg megnyeri a meccset, de Novak üggyel-bajjal mentett, majd pedig 1:4 után simán visszafordult a kiesés kapujában. Előbb 4:4-re egyenlített, majd 4:5 után játékban maradt, a következő break révén pedig már világos volt, hogy harmadik játszma következik. Ebben az ukrán azonnal bedobta a törölközőt, a hat játékban összesen csak három pontot nyert, és már gratulálhatott is Novaknak a győzelemért.

Đoković a meccs után elismerte, hogy nem tudja, miért érezte magát testileg gyöngének, viszont állította, hogy mentális ereje a legnehezebb pillanatokban sem hagyta el. Amikor pedig a következő meccsre terelődött a szó, egy kérdést úgy fogalmaztak meg, hogy mit vár a Ferrer elleni veteránrangadón. Novak megdöbbent, kijelentette, hogy először nevezte bárki is veteránnak, noha tisztában van vele, hogy másfél hónappal a 28. születésnapja előtt és 12 éves profi pályafutással a háta mögött a jelzőt nem tekintheti sértőnek. Novak és Ferrer immár 19. alkalommal játszanak, Novak nyerte a legutóbbi hét meccset, és 13:5-re vezet a 32 éves spanyol ellen. A többi mérkőzésen Andy Murray megszerezte 500. profi győzelmét, John Isner pedig örömet hozott az amerikai szurkolóknak a kanadai Miloš Raonić elleni győzelmével. A női negyeddöntő első két meccsén Carla Suárez és Andrea Petković megint igazolták, hogy kiváló formában vannak, egyikük pedig ezért Miamiban majd döntőt is játszhat.

Györe László fantasztikus rajtot vett a 125 ezer dolláros összdíjazású izraeli challengeren. A zentai játékos nemcsak három játszmára kényszerítette a sokkal tapasztaltabb és magasabban rangsorolt kazah Alekszandr Nedovjeszevet, hanem ellenállhatatlan hajrával le is győzte, amivel már meg is hálálta a szabadkártyát. A kazah a döntő játszmában 4:2-re vezetett, de Györe nyerte az utolsó négy játékot, és a második fordulóban a moldvai születésű, 28 éves és a ranglistán 200. ukrán Gyenisz Molcsanovval mérkőzhet. A tegnapi győzelem Györének a naprakész listán a 228. helyet jelenti, a Molcsanov elleni esetleges pontokkal pedig már 215. lenne.

A kis tornákon Peđa Krstin magabiztos győzelemmel kezdett Kréta szigetén, Marko Tepavac könnyen nyert Dohában, Miki Janković csak nehezen nyert az antalyai nyitányon, ahol a női tornán a magyar Stolmár Rebeka meglepetésre fölényesen verte a japán Isizut, míg Ivana Jorović három játszmában bukott el a beaubourgi teremtornán. 

MIAMI. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Đoković–Dolgopolov 6:7, 7:5, 6:0, Ferrer–Simon 7:6, 6:0, Nisikori–Goffin 6:1, 6:2, Isner–Raonić 6:7, 7:6, 7:6, Thiem–Mannarino 7:6, 4:6, 7:5, Murray–Anderson 6:4, 3:6, 6:3, Berdych–Monfils 6:3, 3:2 – feladás, Monaco–Verdasco 6:3, 6:3. Nők, negyeddöntő: Suárez–V. Williams 0:6, 6:1, 7:5, Petković–Ka. Plíšková 6:4, 6:2.

RAANANA. – A challenger 1. fordulójában: Györe–Nedovjeszov 7:6, 3:6, 6:4.

BEAUBOURG. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Gaszparjan–Jorović 6:1, 4:6, 7:5.

DOHA. – A futures 1. fordulójában: Tepavac–Deswat 6:1, 6:2.

HERAKLION. – A futures 1. fordulójában: Krstin–Mridha 6:3, 6:2.

ANTALYA. – A futures 1. fordulójában: M. Janković–Yalcinkale 6:2, 2:6, 6:2. Nők, 1. forduló: Stolmár–Isizu 6:4, 6:1.