2024. május 5., vasárnap

Lendületes, szigorú és hatékony önkormányzat

Kislinder Gábor, Topolya december közepén kinevezett polgármestere az elmúlt száz nap legfontosabb intézkedéseiről

A topolyai polgármesteri hivatalban tegnap délelőtt megtartott sajtótájékoztatón Kislinder Gábor értékelte a községi tanács és a képviselő-testület elmúlt három hónapban elvégzett munkáját.

– Első lépésként új munkarendet vezettünk be, illetve átszerveztük a munkát. Ennek már látható jelei vannak, az új munkaidőnek és az új, szigorúbb szabályoknak köszönhetően hatékonyabb lett a munkavégzés az önkormányzatban – kezdte összefoglalóját a polgármester, majd az elmúlt időszak megszigorításaira és a takarékoskodási intézkedéseire tért át.

– Sikerült időben meghoznunk a 2015-ös költségvetést, s ami a legfontosabb, szigorúbb ellenőrzés alá vettük a költségvetési eszközök költését, úgy az önkormányzat, mint a helyi közösségek területén. Pályázatok alapján történik meg a pénz elosztása, illetve folyamatos az elszámoltatás is. A sportegyesületekkel és a művelődési szervezetekkel megtörtént a támogatásról szóló aláírás, és rövidesen aláírásra kerül a civil szervezetekkel is. Első intézkedéseink között volt a tisztségviselőink fizetésének csökkentése, valamint közvállalatok igazgatói fizetésének a szabályozása. Megszületett a döntés a szolgálati autók elárverezéséről is, a gépparkunkat a felére csökkentettük, s a bevételből a pénzt az egészségügy korszerűsítésére fordítjuk majd. Kilenc autó kerül elárverezésre, hét autó maradt az önkormányzat tulajdonában. A járműhasználatra is szabályzat készült.

A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy a községi tanács az elmúlt három hónapban nem engedélyezte semmilyen illeték növekedését, és a jövőben szeretnék a polgárok terheit csökkenteni. Nem drágult meg a víz, a temetési illeték, a szemétszállítás sem. A következő kkt- ülésen a kis- és középvállalkozók cégtábla-illetékeinek csökkentésére tesznek javaslatot, a terv az, hogy felére csökkentik az összegeket.

– Hogy minden a helyére kerüljön, állami szintű ellenőrzést, revizori jelentést kértünk, azért, hogy megnézzük, hogy ha voltak mulasztások, hiányosságok az elmúlt időszakban, azokat helyre hozzuk. Elsősorban a polgárok irányába tartozunk elszámolással, ezért kértük az önkormányzat átvilágítását – hallottuk Kislindertől, majd a sajtótájékoztató második részében a polgármester felsorolta, hogy mely kérdéseket kezelte kiemelten az új vezetőség az elmúlt száz napban.

Elhangzott, hogy a feladatok között a Topolyai-tó státusának rendezése prioritásként szerepel: közvitát szerveztek a témáról, felmérést készítettek és a megoldás felé közeledik az ügy. A Krivaja szennyezésének megakadályozásában az iszaptalanítás az első lépés, melyet megkezdtek. A romokban álló Vénusz Rekreációs Központ lebontására kiírták a pályázatot, várják a jelentkezőket. A másik érzékeny kérdés az egykori Hotel kérdése, a második eladási körben az önkormányzat nem jelentkezett, várják a harmadik kör kiírását, s akkor megteszik árajánlatukat. Az egykori Izbor Áruház előtti tér átalakítása jó ütemeben halad, és 90 nap alatt befejeződik az építkezés. A kerülőút elkészült, az átadása következik, az ipari park jogi státusát is véglegesítik.

A sajtótájékoztatón a polgármester kijelentette, hogy a topolyai Múzeum alapítása a végső fázisába került, az igazgatóbizottság által elfogadott Alapszabályzat a képviselő-testület elé kerül már áprilisban.

A Művésztelephez vezető összetört útról szólva a Kislinder elmondta, hogy felmérték a kárt, az önkormányzat terveket készít a károk szanálására, közben  a kárt okozó cukorgyárat beperelték.

A topolyai önkormányzat kiemelten kezeli a mezőgazdaság kérdését - hallottuk a sajtótájékoztatón - a  mezőgazdasági fejlesztési alapban növekedés tapasztalható, a napokban írják ki az idei pályázatokat 9 millió dinár értékben. A mezőgazdasági egyesületek támogatása is növekedett, ez főként a tanácsadói szolgálat miatt fontos, de több pénz lesz erdők, szélvédő erdősávok létrehozására, jégvédelemre, mezőőr szolgálatra is.

Megindult az utak aszfaltozása és betonozása Gunaras, Karađorđevo, Cserepes (Bački Sokolac) és Topolya területén. Folyamatban van a város szépítése: a fásítás elkezdődött, virágok kerültek a központba, a közvállalatok és a mezőgazdasági iskola diákjai is kiveszik részüket a munkákból.

- Az első lépéseket tisztességgel megtettük, a jövőben is ilyen lendülettel szeretnénk folytatni a munkát – mondta sajtótájékoztatója végén Kislinder Gábor, majd kellemes ünnepeket kívánt Topolya község polgárainak.