2024. május 15., szerda

Milyen gondokkal küzd az ifjúság?

A határon túli fiatalok véleményére is kíváncsi az anyaország kormánya
A kérdésekre mobiltelefonon azonnal szavazhattak a jelenlevők

A kérdésekre mobiltelefonon azonnal szavazhattak a jelenlevők

A magyar kormány Rólad szól! – Párbeszéd a fiatalokkal c. konzultációsorozatának egyetlen vajdasági állomása Magyarkanizsa volt. A program célja, hogy az anyaországi és a határon túli fiatalok véleményét figyelembe véve hozzanak döntéseket, és ahhoz igazítva alakítsák ki a magyar ifjúságpolitikát. A szerdai rendezvényen jelen volt Hollik István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárságának politikai főtanácsadója, akinek elmondása szerint a fiatalok általában érdeklődők, néha kritikusak ezeken a találkozókon, de mindig fontos tapasztalatokat, információkat gyűjtenek egy-egy ilyen konzultáción.

– Azzal az üzenettel érkeztünk, hogy mi magyar nemzeti ifjúságpolitikában gondolkodunk, és amikor ezt a párbeszédsorozatot elindítottuk, akkor úgy gondoltuk, legalább annyira fontos a határon túli magyar fiatalok véleményének megkérdezése, mint a határon innen élő fiataloké. Ez a párbeszéd azért indult el, mert úgy gondoltuk, hogy a fiatalok nélkül nem lehet jó ifjúságpolitikát csinálni. Az a célunk, hogy megtudjuk, az otthonukban, a kisebb közösségekben milyen problémáktól szenvednek, milyen segítséget igényelnek, s ha ezeket megválaszolják, akkor ehhez igazítjuk az ifjúságpolitikát – mondta Hollik.

A kanizsai Ifjúsági Otthonban tartott találkozóra Vajdaság egész területéről érkeztek fiatalok. Krekuska Róbert, a község ifjúsággal megbízott tanácstagja és a rendezvény házigazdája elmondta, hogy elsősorban diákszervezetek, ifjúsági tömörülések vezetőit keresték meg, hogy vegyenek részt a konzultáción, amelynek egyik érdekessége az volt, hogy az összeállított kérdésekre mobiltelefonos applikáció segítségével azonnal szavazhattak a jelenlevők, s az összesített eredmények is pillanatokon belül láthatóvá váltak a kivetítőn.

– Ez lehetővé teszi, hogy névtelenül fejtsék ki véleményüket, másrészt rögtön láthatják a szavazás eredményét, s azonnal tudnak is rá reflektálni, ez pedig akár egy vitaindító beszélgetés alapja is lehet. S így azok is kifejthetik a véleményüket, akik egyébként nem szeretnének szerepelni a többiek előtt. Számunkra azért fontosak az itt született eredmények, mert visszajelzéseket kapunk mind a községben működő ifjúsági munkákról, mind Vajdaság egész területén az ifjúságpolitikai kérdéseket illetően, legfőképp pedig arra számítunk, hogy az itt kapott eredményeknek köszönhetően a magyar kormány, illetve az ifjúságpolitikáért felelős államtitkárság olyan lehetőségeket, forrásokat biztosít a közeljövőben, amelyeket a határon túli fiatalok is fel tudnak használni. Olyan célirányos eszközök nyílhatnak meg ezáltal, amelyeket a fiatalok igényére írnak ki – tette hozzá a tanácstag.

A találkozón többek között olyan témák merültek föl, hogy a fiatalok igényt tartanak-e arra, hogy megvizsgálják a szórakozóhelyeket a biztonság szempontjából, s ezekről lista készüljön, vagy szükségesnek érzik-e a kormány vagy egy magasabb szintű szerv beleszólását abba, hogy megvédje őket az internetes zaklatásoktól.

Mátyus Ákos a VIFÓ képviseletében érkezett a konzultációra, s pozitívan értékelte a magyar kormány kezdeményezését. Ő az itteni fiatalok legnagyobb problémáját a munkanélküliségben és az elvándorlásban látja.

– Üdvözlöm a magyar kormány hozzáállást, hogy nem gyerekekként, hanem felelős fiatalokként tekint ránk, és erőforrást lát bennünk. Bízom benne, hogy ezzel majd egy újfajta együttműködés alakul ki mind a kormányzattal, mind a magyarországi fiatalokkal és civil szervezetekkel. A szervezetünk részéről elsősorban a munkahelyteremtés és a vállalkozóvá válás tekintetében szeretnénk előrelépést. Ezenkívül óriási gond most az elvándorlás, a VIFÓ igyekszik olyan közeget teremteni itt, Vajdaságban, ahol a fiatalok jól érzik magukat, s ahová érdemes visszatérni. Úgy gondolom, ebben segíthet a magyar kormány, hogy végre a magyarságunkat, a kisebbségi létünket előnyként tudjuk megélni, és ki tudjuk aknázni ezt a kétoldalú kapcsolatot, hiszen a vajdasági magyar fiatalok, a vajdasági magyar vállalkozók számára elsősorban Magyarországon keresztül vezet az út az uniós piacra – mondta Mátyus Ákos.