2024. május 4., szombat

MagyarZó Pistike messéi

Most már tényleg itt a tavasz, ami abból is látszik, hogy érkeznek a vándormadarak, rügyeznek a fák, és bimbóznak a csajok! A Zacsekpetinek majd kiguvad a szeme, úgy lesi őket. De hiába, mert a lányok csak a motoros csávók után sóhajtoznak, ott is csak száz lóerőn felül.

Jaés hogy járt a Peti unokanővére, aki vidékről utazik be a városba? Nagy izgatottan bement az első patikába, és kérte a patikust, hogy adjon neki fogamzásgátló tablettát, de most azonnal!

– Ilyen sürgős a dolog? – csodálkozik a patikus.

– Igen, mert autóstoppal jöttem, és útközben megerőszakoltak.

– Hát ez szörnyű! De figyelmeztetem, kislány, hogy a tabletta utólag már nem hat.

– Tudom, tudom, de hazafelé is autóstoppal fogok menni.

A belgrádi szkupstinában is beköszöntött a tavasz, ami abból is látszik, hogy úgy röpködnek a sértegetések, mint a fecskék. És még a tavaszi munkálatok is szóba kerültek.

– Nem is néztem ki a Vucsicsból, Tegyula, hogy tud kaszálni – jegyzé meg amama. – De végül is nem hallottam, hogy ki nyerte a kaszálóversenyt?

– Bár csak tényleg kaszálásban vetélkedett volna a kormányfő és az ellenzéki Sztefánovics! – sóhajta atata. – De sajnos nem erről volt szó, hanem arról vitatkoztak, hogy szükség van-e a kikiabált vízivárosra meg az ezzel kapcsolatos törvényre, vagy sem. Vucsics azt ajánlotta a riválisnak, hogy kritizálás helyett ragadjon kaszát, és vágja a füvet a leendő telkeken, és még kaszakövet is ad neki, hogy jobban menjen a munka. Mire Sztefánovics azzal vágott vissza, hogy sokkal jobban tud kaszálni, mint a kormányfő.

– Gyanús nekem ez a nagy sietség, ahogyan el akarják fogadtatni a törvényt – jelentkeze a Zacsek. – Közben azt sem tudni, hogy végül is mennyibe fog kerülni ez az álomváros nekünk, adófizetőknek, és hogy érdemes-e ilyen luxuslakásokat építeni a Száva-parton, amikor még a leghitványabb kégliket se tudják megvenni az emberek a gyalázatos fizetésükből.

– Látom, Zacsek, maga is felült a kritizáló ellenzéknek – inté őt atata. –Nem gondol arra, hogy mennyivel szebb lesz a főváros azzal az ötvenemeletes felhőkarcolóval, amit majd mindenki Vucsics-palotaként fog emlegetni. És hogy mire ezek a lakások elkészülnek, már nem 350 euró lesz az átlagfizetés, vagyis nagyjából egyharmada a szlovéniainak, hanem jóval nagyobb. Ha hinni lehet a miniszterelnöknek.

– Jó, én hiszek neki, és rögtön előfizetek egy vízivárosi lakosztályra, de csak akkor, ha a ráta nem lesz nagyobb, mint a fizetésem egyharmada, mert különben ő fizeti a különbséget.

Obama, Merkel asszony és Nikolics beszélgetnek az életszínvonalról.

Obama: – Nálunk Amerikában az emberek nagyon jól élnek. A havi átlagfizetés 2000 dollár, meg lehet élni 900 dollárból, de mi nem törődünk azzal, hogy az emberek mit csinálnak a maradék 1100 dollárral.

Merkel: – Az emberek nálunk is jól élnek. Az átlagjövedelem 2000 euró, meg lehet élni 1000-ből, és mi sem törődünk azzal, hogy az emberek mit csinálnak a maradék 1000 euróval.

Nikolics: – Nálunk is magas az életszínvonal, az átlagos jövedelem havi 40 ezer dinár, ki lehet jönni 80 ezerből, és mi se törődünk azzal, hogy az emberek honnan veszik a maradékot.

Jaés a magas életszínvonal miatt állítólag a kínai kereskedők is távoznak tőlünk, legalább is amama szerint ezt mesélik a piacon.

– Nem is tudom, Tegyula, hol veszem majd nektek a zoknit meg a fehérneműt, ha becsukják a kínai boltokat. Igaz, hogy nem valami minőség, de legalább olcsó.

– Nem kell felülni az ilyen meséknek, Tematild – nyugtatá őt atata. –Miért csuknának be ezek a leleményes és szorgalmas keleti üzletemberek, akik mindig megtalálják a számításukat?

– Azért, Gyula zomzéd, mert hallották a kormányfő ígéretét, hogy hamarosan megkezdődik a felvirágzás! – kuncoga a Zacsek. – És olyan szépen fognak keresni az emberek, hogy nem kell nekik a kínai bóvli, hanem mindenki márkás cuccokban fog járni, még a munkanélküliek is. A szegény kínai kereskedők pedig éhen halnak! Én már a fellendülés első jelének tartom azt, hogy tavaly óta nyolcszáz fővel csökkent a munkanélküliek száma.

– Na látja, Zacsek. De hol olvasta ezt az adatot?

– A hivatalos statisztikában. Az állásra várók közül ennyien haláloztak el ugyanis tavaly. Szegények, nem tudták kivárni a vezetők ígéreteinek teljesülését.

Jaés a kínai pártelnök felteszi a kérdést a Központi Bizottságban:

– Elvtársak, javaslatokat kérek a munkanélküliség leküzdésére!

Feláll egy kis kínai: – Elnök elvtárs, javasolom a kínai fal renoválását!

Elfogadják. Három nap alatt lebontják a falat, három nap alatt újjáépítik. Egy hét múlva ugyanaz a gond.

– Bontsuk le a fővárost, és építsük újjá! – javasolja a buzgó kis kínai.

Ezt is elfogadják: két nap alatt lebontják a fővárost, két nap alatt újjáépítik. Egy hét után ugyanaz a probléma.

A kicsi kínai feláll: – Elvtársak, építsünk gyorsvasutat Belgrádtól Budapestig!

Mire egy másik: – Jó, de délután mit csinálunk?

PISTIKE, szorgos kínai és kritikus kaszáló