2024. május 14., kedd

Új nevet kap a horgosi iskola

Az árvaház-alapító Kárász Karolina nevét veszi föl
Őszre új nevet kap a horgosi iskola

Őszre új nevet kap a horgosi iskola

Hivatalosan is bejelentették, hogy szeptember 1-jén megváltozik a horgosi Október 10. Általános Iskola neve, s ezentúl Kárász Karolina nevét viseli majd. Az iskolaszék tavaly novemberi gyűlésén hozott róla döntést, azóta pedig a községi és tartományi illetékesek, valamint a Magyar Nemzeti Tanács is jóváhagyta a névváltoztatásra vonatkozó kérelmet.

Katkics Zoltán oktatásügyekkel foglalkozó polgármesteri tanácsnokként tájékoztatta a nyilvánosságot a változásról. Elmondása szerint a pozitív elbírálások után nem látja akadályát annak, hogy a következő tanévtől kezdve már az új nevét használja az intézmény.

Sors Róbert az iskolaszék tagjaként egyike volt azoknak, akik szorgalmazták az iskola nevének megváltoztatását, amelyet hosszadalmas egyeztetések előztek meg még helyi szinten is. A névváltoztatást Sors Róbert azzal indokolta, hogy olyan pozitív benyomást keltő nevet szerettek volna az intézménynek, aminek nincs politikai kötődése, és szorosan kapcsolódik a falu és az iskola épületének történelmi emlékezetéhez.

– Büszkék vagyunk arra, hogy Horgoson egy olyan család nevét viseli az iskola, amely szorosan kapcsolódik a település történetéhez. Az iskola épülete az ezernyolcszázas évek végén épült, és árvaházként működött 1947-ig. A szülők nélkül maradt gyerekeket fogadták be és részesítették oktatásban itt. Az árvaházat Kárász Karolina alapította végrendeletileg, de akaratának érvényesítése már utódjára hárult. Végső soron azonban Kárász Karolinának köszönhető, hogy ezek a gyerekek, elsősorban lányok oktatásban részesülhettek itt. Emellett örülünk annak, hogy olyan nevet sikerült találnunk az iskolának, amely nem kötődik semmilyen politikai oldalhoz, s más téren sem találtunk benne kivetnivalót. Olyan személyiség nevéről van szó, aki sokat tett a közösségért, nem csak Horgoson: férjével, Fejérváry Miklóssal például az Egyesült Államokban kórházat hoztak létre, amely a mai napig működik, és a Fejérváry nevet viseli. Ehhez hasonlóan reméljük, hogy az eljövendő generációk, az iskola diákjai és dolgozói is öregbítik az intézmény hírnevét, és azzal együtt a települést alapító Kárász család és Kárász Karolina nevét – mondta Sors Róbert.