2024. május 2., csütörtök

Nikolić nem jutott el Ferenc pápához

A szerb államfőt szállító repülőgép egyik motorja 10 ezer méter magasan, az Adriai-tenger felett hibásodott meg

Motormeghibásodás miatt tegnap vissza kellett fordulnia a Tomislav Nikolić köztársasági elnököt Rómába szállító repülőgépnek. A gép a belgrádi repülőtéren landolt. Nikolićnak a Vatikánban Ferenc pápával és más vatikáni tisztségviselőkkel kellett volna találkoznia. Mint azt Stanislava Pak, az államfő tanácsadója elmondta, a találkozót átmenetileg elnapolták. Pak reményét fejezte ki, hogy a Szentatya és Nikolić hamarosan megállapodnak egy újabb időpontban.

Sajtóértesülések szerint a repülőgép egyik motorja az Adriai-tenger felett hibásodott meg, azaz állt le. A gép ekkor 10 ezer méter magasan repült. A meghibásodást követően hirtelen nagyjából 2 ezer métert esett vissza a repülési magasság, ám a pilótának végül sikerült stabilizálnia a gépet és visszairányítania Belgrádba, írja a sajtó.

A szóban forgó repülőgép a szerb kormány tulajdonában álló Falcon. A gép 34 éves és nem ez az első alkalom, hogy meghibásodott. 2012-ben az akkori miniszterelnök, Ivica Dačić utazott volna a géppel Ciprusra, ám egy meghibásodás miatt csak késve indulhatott el. Ugyanabban az évben az akkori kormányfőhelyettes, Aleksandar Vučić nem tudott a géppel visszatérni az Egyesült Arab Emírségekből. 2011-ben Mirko Cvetković kormányfő ugyanennek a gépnek a meghibásodása miatt nem jutott el egy Brüsszelben megtartott gazdasági konferenciára.

A szerb kormány másik repülőgépe, egy Learjet, tíz évvel fiatalabb, ám ez is számos alkalommal meghibásodott már. Mirko Cvetković volt a gép utasa, amikor 2011-ben a ködben történő leszállást segítő fedélzeti műszerek meghibásodtak, ezért a gép Prága helyett Karlovy Varyban landolt.

Bojan Dimitrijević katonai és Zoran Dragišić biztonságpolitikai szakértők egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy a szerb kormánynak vásárolnia kellene legalább egy új repülőgépet. Tekintettel arra, hogy ezekkel a gépekkel a szerb állam legmagasabb rangú tisztségviselői utaznak, elengedhetetlen, hogy felújítsák a kormány flottáját, nyomatékosította Dimitrijević.

Egyetért a meglátással Dragišić, aki közölte: elfogadhatatlan, hogy az államvezetés tagjai ilyen gyakran meghibásodó repülőgépekkel utaznak. Dragišić nem ért egyet azokkal, akik szerint az államvezetés képviselői rendes repülőjárattal is utazhatnának, mert mint megjegyezte: Szerbia nem annyira szegény, hogy ne tudjon egy megfelelő repülőgépet megvásárolni.