2024. május 7., kedd

Ígéretes jövőkép a nehéz helyzet ellenére

Megtartotta éves közgyűlését a Vajdasági Fémklaszter

Az Európába vezető úton nélkülözhetetlen a kis- és középvállalkozások fejlesztése és tömörítése – hangzott el pénteken Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban, a Vajdasági Fémklaszter éves közgyűlésén, amelyen átértékelték a tömörülés idei tevékenységét, és a tagok beszámoltak arról, hogy milyen helyzet uralkodik a szerbiai fémiparban.

Miroslav Vasin munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságáért felelős tartományi titkár elmondta, hogy a 125 tagot számláló fémklaszter tavalyi átlagos áruforgalma csaknem 100 millió eurót tett ki. Nemzetközi jellegűvé avanzsálódott, hiszen a tartományon és Szerbián kívül a tömörüléshez külföldi vállalatok is csatlakoztak.

– Jugoszlávia szétesésével olyan fémipari komplexumok maradtak itt, amelyek előzőleg egy szinte harmincmilliós ország szükségleteit látták el. Sajnos ezek a hatalmas gyárak manapság vagy nem léteznek, vagy adósságokban úsznak. A piaci helyzet átalakulásával elengedhetetlen a kis- és középvállalkozások térnyerése, hiszen sokkal flexibilisebb egységekről van szó, amelyek könnyebben alkalmazkodhatnak a gyors változásokhoz – fejtette ki a titkár.

Mint a klasztertagok elárulták, a fémipari cégek nyereségesen is gazdálkodhatnak, Szerbiában azonban, mint minden más ágazatban, ebben is meglehetősen rossz viszonyok uralkodnak.

Nikola Vukoja, a kátyi Unimet cég technikai igazgatója elmondta, hogy vállalatuk komoly kapacitású, viszont őket sem kíméli a gazdasági válság.

– Jelenleg csak külföldre szállítjuk termékeinket, hiszen Szerbiában nincs piacunk. Az Unimet jobbára gépalkatrészeket és egyéb technikai berendezéseket gyárt, amelyeknek az értékesítése leginkább a fejlettebb piacokon lehet nyereséges. Öröm az ürömben, hogy az olcsó munkaerő révén impozánsak vagyunk a külföld számára, így versenyképes cégnek számítunk a nemzetközi mezőnyben a magunk 320 alkalmazottjával – fejtette ki tapasztalatait az igazgató.

Ljubiša Ognjanov, az újvidéki Novkabel munkatársa úgy értékelte, hogy a klaszterbe való belépés jó döntés volt, viszont cége továbbra is komoly problémákkal néz szembe.

– A Novkabel szerkezetátalakítása befuccsolt, jelenleg is a folyamat súlyát nyögjük, drasztikus létszámbeli leépítésen vagyunk túl, ez azonban szerencsére nem hatott ki termékeink minőségére. Jelenleg állami kézben lévő cégként tevékenykedünk, és ez a korlátozott anyagi eszközök miatt nehézzé teszi sikeres piaci szereplésünket. Emellett az is gondot okoz, hogy oroszországi exportunk is lelassult az ukrán válság és az abból eredő gazdasági megszorítások miatt.

A nehéz körülmények ellenére a klaszter folyamatosan képviselteti magát a nemzetközi porondon is, aktívan ápolja a kapcsolatot az EU-ban működő fémipari vállalatokkal, intézményekkel.

Mladen Radišić, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának tanára arra mutatott rá, hogy a klaszter több különböző tudományos és vállalkozói programban kínál részvételt a klasztertag-vállalatok vezetőségének, illetve dolgozóinak.

– Az egyetem és a klaszter is több külföldi vállalattal ápol kapcsolatot. Tanfolyamokon és szakszemináriumokon keresztül a tagoknak lehetőségük nyílik arra, hogy megtapasztalják, hogyan is zajlik más cégekben a termelés, valamint megismerkedhetnek a legkorszerűbb technológiákkal is – nyilatkozta az egyetemi tanár.