2024. május 7., kedd

Ferenc pápa európai fellépést sürgetett a menekültek megsegítésére

Ferenc pápa szombaton arra sürgette Európát és a nemzetközi közösséget, hogy vállaljon nagyobb részt a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba tartó menekültek mentésében és megsegítésében.

A katolikus egyházfő Sergio Mattarella olasz elnökkel való találkozóján köszönetet mondott Olaszországnak a menekültek megsegítéséért és befogadásáért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenség mérete miatt szélesebb fellépésre van szükség.

Ezért Ferenc pápa jelentősebb felelősségvállalást sürgetett az európai és nemzetközi szinten.
Mattarella, aki most volt először pápai kihallgatáson januári megválasztása óta, azt mondta, a menekültek összetört élete csorbítja a nemzetközi közösség méltóságát, és a menekülthullám miatt felsejlik annak veszélye, hogy elhagyjuk emberségünket.

Olaszországba csak ezen a héten több mint 10 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül. Angelino Alfano belügyminiszter a napokban humanitárius vészhelyzetről beszélt a bevándorlókat befogadó olaszországi állomások telítettsége miatt. Jelenleg csaknem 70 ezren vannak az olaszországi menekültközpontokban.

Alfano emiatt azt akarja elérni, hogy az ország minden régiója - köztük az északi területek is - vegyék ki részüket a menekültek befogadásából, és arra kérte az olasz önkormányzatokat, hogy hozzanak létre 6500 új férőhelyet a migránsok számára. Ugyanakkor még a balközép kormánykoalícióhoz tartozó politikusok vezette régiók is ellenkeznek, mivel attól tartanak, hogy a menekültek befogadása az idegenellenes jobboldali pártok malmára hajthatja a vizet a májusban esedékes helyhatósági választásokon.

Enrico Rossi, Toscana balközép vezetője azt mondta, nem akar gettókat, csak menekültek kisebb csoportjait fogadná be.
A bevándorlásellenes Északi Liga elnöke, Matteo Salvini pedig úgy nyilatkozott, a kormány nem tesz semmit ezzel a biblikus méretű invázióval szemben. A párt által vezetett két északi régió, Lobardia és Veneto közölte, nem akarnak több bevándorlót befogadni.

Róma korábban már több alkalommal kért nagyobb támogatást az Európai Uniótól a menekülthullám kezeléséhez. Pénteken négy uniós tagállam - Olaszország mellett Németország, Franciaország és Szlovákia - közös nyilatkozatban európai megoldást sürgetett a kérdésben.