2024. május 4., szombat

Az önkifejezés sokszínűsége

Zentán pénteken tartották meg a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét

Kilenc színházi előadás és tizenöt film versengett pénteken a zentai Művelődési Házban a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén, amelyre idén Adáról, Csókáról, Magyarkanizsáról, Tiszakálmánfalváról, Szabadkáról, Újvidékről és Zentáról is érkeztek résztvevők.

A Kék Cinegék irodalmi csoport előadása (Gergely Árpád fotója)

A Kék Cinegék irodalmi csoport előadása (Gergely Árpád fotója)

Kiváló hangulatban kezdődött meg péntek reggel a zentai Művelődési Házban az idei Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője, amely évről évre kiváló lehetőséget kínál a színház- és a filmművészet iránt érdeklődő vajdasági magyar középiskolás diákok számára az önkifejezésre, a tapasztalat- és véleménycserére, valamint arra is, hogy neves szakemberektől kaphassanak jó tanácsokat munkájuk folytatásához, illetve az egyéni fejlődésükhöz is.

Fabula Rasa csoport, Szabadka

Fabula Rasa csoport, Szabadka

– Az idei Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjére összesen kilenc előadással és tizenöt filmmel neveztek be a fiatalok. A kilenc előadás közül öt Szabadkáról, egy-egy pedig Adáról, Csókáról, Újvidékről és Zentáról, a tizenöt film közül kilenc Zentáról, három Adáról, egy-egy pedig Magyarkanizsáról, Tiszakálmánfalváról és Újvidékről érkezett. Ez azt jelenti, hogy az idei vetélkedőn összesen mintegy kétszáz vajdasági magyar fiatal alkotómunkájának a végeredményét láthatta a közönség és a zsűri, ám hangsúlyozni kell, hogy amennyire fontos maga a végeredmény, legalább annyira fontos az azt megelőző több héten vagy esetenként több hónapon át tartó munka is, amit a fiatalok belefektetnek a produkcióik létrehozásába – magyarázta lapunknak nyilatkozva V. Boros Gabriella, a zentai Művelődési Ház vezetője, a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője fő szervezője. – A zsűri tagjai idén Baráth Attila színművész, Góli Kornélia dramaturg és Hernyák György rendező voltak, akik igyekeztek olyan tanácsokkal ellátni a résztvevőket, amelyeket a későbbi munkájuk során is hasznosítani tudnak majd. A fiatalok mellett külön köszönet illeti a felkészítőket is, akik segítették a középiskolásokat abban, hogy elkészülhessenek a vetélkedőn bemutatott alkotások, ugyanis az idei rendezvény érdekessége egyebek mellett az volt, hogy az előadások létrejöttét mások mellett kilenc színész is segítette, illetve köszönettel tartozunk támogatóinknak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Zenta község önkormányzatának is, amelyeknek segítsége nagymértékben hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához szükséges feltételek megteremtéséhez – tette hozzá V. Boros Gabriella.

A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője végeredményéről lapunk hétfői számában számolunk be.