2024. május 2., csütörtök

Hároméves tanszak nélkül az új tanévben?

A topolyai Mezőgazdasági Iskola iratkozási tervéről

Jelenleg, fennállásának ötvennegyedik évében a topolyai Mezőgazdasági Iskolában 655 diák tanul. Nyolcvan százalékuk vidékről érkezik az ország egyik legnevesebb mezőgazdasági szakirányú középiskolájába, amelynek terveiről szólva egy évvel ezelőtt arról a sikertörténetről cikkeztünk: 2014 őszétől, kétéves kihagyás után, ismét megszervezhetik a munkáltatók részéről is igen keresettnek számító hentesszakma képzését. A következő tanévre vonatkozó tervek kapcsán azonban újabb fordulat állt elő: jelen pillanatban a helyzet az, hogy a 2015–2016-os tanév az igen keresettnek számító hároméves, magyar tannyelven folyó tanszak beindítása nélkül veszi majd kezdetét. Komoly erőfeszítések folynak azonban ennek elkerülésére. Az iskolavezetőség bizakodó.

Tóth Tibor igazgatótól megtudtuk: a 2014 novemberében átadott iratkozási tervükbe hét tanszak indítását irányozták elő, újításként pedig feltüntették: terveik szerint a hároméves szakirányú képzésbe bekapcsolódók ezentúl olyan kombinált tagozaton tanulnának, amelynek keretében a hentes, a mezőgépkezelő és -szerelő szak tanulói és a leendő pékek képeznének egy osztályt.

– Márciusban a nagybecskereki városházán tartott összejövetelen, amelyen az észak-bácskai és a bánáti körzet tanintézmény-vezetőit hívták össze, az oktatásügyi miniszter és helyettese az iskolaigazgatókkal olyan tényállást közölt, amely egyes iskolák esetében igen lesújtó volt: a szakiskolák nagyobb hányadánál megszüntettek tagozatokat. A mi iskolánk vonatkozásában is egy tagozattal kevesebb nyílhat. A hét tervezett helyett csak hat indítását hagyták jóvá. A pillanatnyi tényállás alapján tehát három magyar és három szerb négyéves tagozatot nyithatunk a 2015–2016-os tanévben, ezek pedig következők: állat-egészségügyi technikusi szak, élelmiszer-ipari technikusi és a mezőgazdasági technikusi képzés, 30-30-as létszámú osztályokban. Mi azonban minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a hároméves szakot is valamilyen módon visszakaphassuk, mivel felméréseket végeztünk a régióban: nagy a kereslet ezen szakok iránt mind a vállalkozók, mind a diákok részéről. Remélem, hogy a tartományi oktatásügyi titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és az Észak-bácskai Körzeti Tanügyi Hivatal segítségével sikerül elérnünk a célunkat, és ősztől beindíthatjuk az említett hároméves  képzéseket is – fejtette ki az igazgató.

A tanévzárás alkalmával 168-an vesznek majd búcsút a középiskolai évektől ebben a topolyai iskolában, hetvenöten a szerb- és kilencvenhárman a magyar tannyelven folyó tanszakokról. A 2015–2016-os tanévre tehát egyelőre 180 leendő középiskolai tanuló jelentkezését várják. Körülbelül egy hónapja indult a Mezőgazdasági Iskola szervezésében a középiskolai képzéseiket népszerűsítő felvilágosító körút, mely során mostanáig programismertetőikkel Topolya, Szabadka, Zenta, Temerin, Kúla község tanintézményeibe látogattak el, és tervezik még a kishegyesi és óbecsei bemutatkozást is. Az igazgató úr kiemelte: a mostanáig megtett körút állomáshelyein végzett felmérések alapján már most is lenne annyi jelentkező tanuló, amellyel a tervezett, kombinált hároméves irányzatukat ősztől beindíthatnák.