2024. május 4., szombat

Négy halálos áldozata van a fertőzésnek

Újabb halálos áldozata van a vranići Dvoje Idősek Otthonában észlelt szalmonellafertőzésnek, ezzel együtt pedig négyre emelkedett az elhunytak száma. Az utolsó betegnél is ugyanazok a tünetek jelentkeztek mint a többieknél, hasi görcsökre, hasmenésre panaszkodott. Az idősek otthonában összesen negyvenegyen fertőződtek meg, köztük az a négy idős személy is, aki belehalt a fertőzésbe, s eddig már tízre növekedett azok száma, akiket kórházba kellett szállítani.

Egy pácienst Užicén kezelnek, a čačaki kórház fertőző osztályán pedig jelenleg hat beteg van, közülük hárman az otthon dolgozói közé tartoznak. Radoslav Milošević, az otthon igazgatója elmondta, ők jó általános egészségi állapotban vannak és talán már a ma hazabocsátják őket, azonban a többi három beteg idős személy, és kettejük állapota igen változó. Ezen kívül további három páciens fekszik a bőrgyógyászati osztályon, s az ő állapotuk úgyszintén igen változó. Mivel a hétvégén nem vettek fel újabb szalmonellafertőzött beteget, úgy tűnik, a helyzet lassan kezd stabilizálódni, legalábbis már csak néhány személy esetében lesz szükség kórházi kezelésre.

Amint jelentették a járványt, a čačaki Közegészségügyi Intézet emberei azonnal mintát vettek az ételekből és kenetet a munkafelületről, és a mai nap folyamán várhatóan a laboratóriumi vizsgálat eredményei is meglesznek, azaz kiderül, mi volt a fertőzés forrása. A fertőzött személyeket elkülönítették az egészségesektől, a fertőzött alkalmazottak egyelőre nem dolgozhatnak és jelenleg is folyik az épület teljes fertőtlenítése.