2024. április 28., vasárnap

Példátlan perbe keveredett az Arany Hajnal

Példátlan bírósági tárgyalást tartanak Athénban a következő hetekben. A ma kezdődő perben ugyanis az Arany Hajnal görög szélsőjobboldali, neonáci párt vezetőinek és társaiknak kell megjelenniük az igazságszolgáltatás előtt. Az ügyben összesen 72 személy ellen indult eljárás. Mindegyiküket (beleértve a politikusokat is) azzal vádolják, hogy – a pártélet leple alatt – bűnszövetkezetet alakítottak, és ennek keretében törvénytelenségeket követtek el.

A parlamenti párt hangadóinak az ügyészség felrója, hogy részük volt egy népszerű baloldali (antifasiszta) beállítottságú görög énekes 2013-as meggyilkolásában. A hatóság feltételezi, hogy a vérontásra valaki az Arany Hajnal felső köreiből adott parancsot. Az a vád is megfogalmazódott ellenük, hogy többen közülük illegálisan tartottak fegyvert és (rasszista) bűncselekményeket követtek el, illetve ilyenekre buzdították követőiket.

Görögországban a náci ideológia hirdetése nem bűncselekmény, a párt embereit ezért perbe fogni nem lehet. Nikosz Mihaloliakosz, az Arany Hajnal holokauszttagadó elnöke ugyanakkor visszautasítja, hogy pártját neonácinak, rasszistának vagy fasisztának bélyegezzék. A párt vezetői tagadják a vádakat. Szerintük szisztematikus politikai boszorkányüldözés folyik ellenük, az athéni per csupán e folyamatnak a része. Ezért inkább áldozatnak tekintik magukat, mintsem vádlottnak.

Mihaloliakoszt, továbbá pártjának sok magas rangú tisztségviselőjét és több parlamenti képviselőjét 2013 őszén vették őrizetbe. A pártelnök lakásán fegyvereket és lőszert találtak. A hatóság bilincsben vezette el a párt szóvivőjét is, a volt kommandós Iliasz Kasziriadiszt, aki 2012-ben megütötte az akkori vezető ellenzéki (jelenleg pedig kormányzó) pártszövetség, a radikális baloldali Sziriza képviselőnőjét.

A görög katonai junta 1974-es bukása óta még nem fordult elő, hogy a hatóságok pártelnököt és egyszerre ennyi parlamenti képviselőt tartóztatnak le, illetve indítanak utánuk hajszát.

A vizsgálat 2013 ősze óta tart a szélsőjobboldaliak ellen. Egy részüket időközben elengedték, de gyanúsítottként meg kell jelenniük a bíróságon. A többiek viszont maradtak a rács mögött. Így Mihaloliakosz is, aki – rabruhás segítőivel együtt – vizsgálati fogságból sikeresen szervezte meg az Arany Hajnal választási kampányát. Ennek eredményeként ismét harmadik lett a januári parlamenti választáson: 17 mandátumot szerzett, mindössze eggyel kevesebbet, mint amennyivel eddig rendelkezett.

A jogszabály azonban legfeljebb 18 hónapos vizsgálati fogságot engedélyez, s ezért a gyanúsítottak jó részét, így Mihaloliakoszt és társait a következő hetekben feltételesen szabadlábra helyezik. Ha azonban időközben bebizonyosodik bűnösségük, akár húsz év börtönbüntetésre is ítélhetik őket.