2024. május 8., szerda

Bombatalálat ért egy rakétatámaszpontot a jemeni fővárosban

Hatalmas robbanások rázták meg hétfő délelőtt a jemeni fővárost, miután a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció repülőgépei légicsapást mértek egy rakétatámaszpontra a síita húszi lázadók uralta Szanaában.

Szemtanúk szerint sűrű fekete füstoszlop gomolygott a Fadzs Attán rakétabázis felett, Hadda városrész szomszédságában, ahol az elnöki palota és számos nagykövetség is található. Biztonsági források szerint a támaszponton lévő fegyver- és lőszerraktárakat érte találat.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a detonáció következtében kitörtek a környékbeli épületek ablakai. - A robbanások miatt leszakadt a csillár és az álmennyezet - mondta egy helyi lakos, Mohamed Mohszen a Reuters brit hírügynökségnek. A szintén szanaai Adel Manszúr szerint ez volt a legnagyobb robbanás, amelyet hallott a Jemenben beavatkozó koalíció légi hadjáratának több mint három héttel ezelőtti kezdete óta. - Ez volt az első eset a bombázások kezdete óta, hogy betörtek a házam ablakai. A gyermekeim halálra rémültek, az egyik rokonom elájult a robbanás erejétől - mondta.

A főváros peremén álló hegyek között lévő bázist már többször célba vették a nemzetközi erők harci repülőgépei, hogy felfedjék és megsemmisítsék az elrejtett Scud-rakétákat. Hétfőn a húszikkal szövetséges Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű köztársasági gárda két másik támaszpontját is találat érte Szanaában és közelében.

Rijád Jászin jemeni külügyminiszter eközben visszautasította, hogy az iráni kormány bármilyen közvetítői szerepet vállaljon a jemeni polgárháborúban, mondván, hogy Teherán részese a fegyveres konfliktusnak. A tárcavezető emellett arról is beszélt, hogy az öböl menti monarchiák és más országok hamarosan találkozót rendeznek, amelyen megvitatják egy háború utáni újjáépítési program lehetőségét Jemen számára.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia kilenc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. Rijád és szövetségesei március 26. óta támadják folyamatos légicsapásokkal a húszik állásait.