2024. május 20., hétfő

Több mint százezer fegyelmi a kínai kommunistáknál

Több mint 100 ezer hivatalnok és pártkáder kapott büntetést, vagy figyelmeztetést 2012 vége óta, amiért nem tartották magukat a tisztakezűség és a mértékletesség szabályaihoz - közölték az összesítés adatait a Kínai Kommunista Párt (KKP) illetékesei hétfőn.

A KKP Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottsága jelentésében a tavaly december hónapban megbüntetettek száma 5 340 volt, s ezzel az egész évben  felelősségre vontak  száma 102 168-ra nőtt.

A kommunista párt újra és újra megerősíti, hogy nem hagy fel az úgynevezett nyolcpontos szabálycsomag megsértőinek büntetésével. A legutóbb az elmúlt hétvégén például bejelentették, hogy a közeljövőben a megyei szintű és a feletti vezetőket vizsgálják majd, visszaélnek-e hivatali hatalmukkal, illetve eléggé lojálisak-e a párthoz.

A pekingi pénzügyminisztérium ugyancsak a napokban közölte, hogy a központi kormány takarékossági programja nyomán csaknem 12 százalékkal csökkenteni fogják a külföldi utazások kereteit, valamint a szolgálati gépkocsik használatára és a fogadásokra fordítható összegeket.

Peking ezzel párhuzamosan kiterjedt harcot folytat a korrupció és a korrupt állami- és párthivatalnokok, vezetők ellen. A legfőbb ügyészség korábban bejelentette, hogy továbbfejleszti 2012-ben megnyitott országos online adatbázisát, amelyben megtalálhatók a korrupciós ügyekben már elmarasztalt vezetők.

A korrupció elleni fegyelmi szervezetek tavaly közel 72 ezer személyt vontak felelősségre. A párt illetékes bizottsága azt ígérte, hogy az ország 31 tartományi jogú térségének és 60 állami szervezetének kapcsolódó statisztikáit havi rendszerességgel fogják közzétenni.