2024. május 2., csütörtök

Topolyára és Újvidékre került a két fődíj

Véget ért a XX. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

Vasárnap este zárult Bácskertesen a jubileumi Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XX. Találkozója.

Az utolsó két előadást pénteken tekinthette meg a nagyérdemű. A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja Illyés Gyula Tűvé-tevők c. darabjával lépett színre.

A darab különlegessége az volt, hogy a színjátszókon kívül a rendező bevont a produkcióba néptáncosokat és népzenészeket is. A szövegválasztásuk szerencsés volt, hiszen jól megmutatta a csoport erényét: a generációk együttműködését.

A versenyprogramot a bácsfeketehegyi Soma színtársulat zárta Kozsár Zsuzsanna Hőség c. darabjával. A színház a színházban szerkezetre felépített darab díszlete volt a legötletesebb az összes előadás közül. A tervezés Hajvert Ákos rendező érdeme. Az előadásban megjelenő mesedoboz a gyerekszínjátszásban és a bábszínjátszásban használatos elem: minden onnan jön ki, onnan indul, ettől kezdve minden lehetséges és aztán a végén minden beleszáll vissza. A zsűri szerint ez sokkal több volt, mint egy egyszerűen jópofa színpadi elem.

A vasárnapi gálaesten az Újvidéki Színház Neusatzer Cabaret c. előadása vendégszerepelt. A kiosztott 39 díjat 3 kategóriába sorolták be a szervezők.

RENDHAGYÓ DÍJAK

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila SzíntársulatátÖreg Komédiás díjjal tünteti ki a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján való 20 évnyi folyamatos részvételéért.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Közösség Kovácsa díjban részesíti a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületet az eddigi találkozók húsz százalékának megszervezéséért. Az egyesület mennyiségileg és minőségileg is példaértékűen teljesített!

HIVATALOS DÍJAK

A Találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért 2015-ben Pataki László-díjat vehet át a topolyai Mara Amatőr Színház Tasnádi István Finito, avagy a magyar zombi című előadásáért, amelyet Körmöci Petronella rendezett.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XX. Találkozójának Bambach Róbert-díját a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért az újvidéki tempera(MO)mentum társulat kapja az Ad De Bont Mirad című előadásáért, amelyet Maletaški Krisztina rendezett.

Közösségteremtő tevékenységéért Garay Béla-díjat vehet át a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon Amatőr Színjátszó Társulata.

A zsűri a legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat Kovács István Cocinak, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon Amatőr Színjátszó Társulat tagjának ítéli oda Horváth Péter Kilencen, mint a gonoszok című előadásában Slomó szerepének megformálásáért.

A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczi Ibolya-díjat Tóth Ramóna kapja a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulatának Háy János A Gézagyerek című előadásában Rózsika néni szerepének megformálásáért.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Nagy István-díjat a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület Rügyfakadás társulatából Zuberec Miroslav kapja Szántó Armand – Szécsén Mihály Paprikáscsirke című előadásának Guszti szerepében nyújtott alakításáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó Magyari Piri-díjatAntóci Dorottya kapja, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Színházi Műhelyének Intercutting című előadásában nyújtott alakításáért.

A legszebb színpadi beszédért járó Szántó Róbert-díjat Burai Tibor viheti haza a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület Rügyfakadás társulatának Szántó Armand – Szécsén Mihály Paprikáscsirke című előadásában, Forgács szerepében nyújtott teljesítményéért.

A zsűri különdíjjaljutalmazza Nyári Ákost a Prométheusz light, a Szentivánéji álom és az Intercutting című előadásban nyújtott kiemelkedő színészi teljesítményéért.

A közönségdíjat a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja nyerte el a Tűvé-tevők című előadásáért, melyet Törteli László rendezett.

KÜLÖNDÍJAK

A Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja érdemelte ki.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját, vendégszereplést a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja keretében a szabadkai Népszínház színpadán a Pataki László-díjas előadásnak, a topolyai Mara Amatőr Színháznak adományozta a zsűri.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját, vendégszereplést a KDSZ színpadán, a Bambach Róbert-díjas előadás, az újvidéki tempera(MO)mentum társulat produkciója kapja.

A Zentai Magyar Kamaraszínház különdíját, egy előadás ingyenes megtekintését a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Fabula Rasa Színjátszó Grundja kapja.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színház-látogatási különdíját a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának adományozta a zsűri.

Az Újvidéki Színház színház-látogatási különdíját a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület Rügyfakadás színtársulata érdemelte ki.

A Kosztolányi Dezső Színház színház-látogatási különdíjára az Adai Színtársulat jogosult.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség különdíját, meghívást a PROGRESS PÁPA – ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztiválra a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat érdemelte ki a Phaedra című előadásért, melyet Oláh Tamás rendezett.

A Forum Könyvkiadó Intézet különdíját a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportja veheti át a János vitéz című előadás jelmezéért. Rendező: Molnár József.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának tagja, Nagy Márta veheti át a titkárnő alakításáért Bencsik Imre Kölcsönlakás című előadásában.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet másik különdíját a Zentai Magyar Kamaraszínház Variációk egy kapcsolatra című előadásának rendezéséért a Nešić Máté – ؘDévai Zoltán rendezőpáros kapja.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíja Dienes Blankát illeti meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Színházi Műhelyének Intercutting című előadásában nyújtott teljesítményéért.

A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség másik különdíját Maletaški Krisztinának az újvidéki tempera(MO)mentum társulat Ad De Bont Mirad című előadásának rendezéséért ítélte oda

A Magyar Szó napilap 3 hónapos előfizetését a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Színházi Műhelyének vezetője, Kálló Béla nyerte el színészpedagógiai munkájáért.

A Hét Nap hetilap különdíját a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület Soma Színtársulata nyerte el Kozsár Zsuzsanna Hőség című komédiájának díszletéért, melyet Hajvert Ákos tervezett.

A zEtna Kiadó különdíját a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja a Tűvé-tevők című előadás díszletéért és kellékéért kapja.

A zsűri a Maurer borászat ajándékával jutalmazza a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület Soma Színtársulata két tagját, Szukola Bélát és Szabó Lászlót a több évtizedes színpadi jelenlétükért.

A Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói a Maurer borászat ajándékát kapják a csapatmunkáért.

A Maurer borászat ajándékát továbbá, ugyancsak a csapatmunkáért, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Egyesület Fabula Rasa Színjátszó Grundja kapja.

A kelebiai plébánia ajándékát, főtisztelendő Paskó Csaba plébános adományát a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon Amatőr Színjátszó Társulatának Horváth Péter Kilencen, mint a gonoszok című előadásában szereplő Bakator Jánosnak ítélte oda a zsűri Benjamin Franklin szerepéért.

A kelebiai plébánia ajándékát, főtisztelendő Paskó Csaba plébános adományát kapja továbbá Oláh Tamás rendezői és szövegírói munkájáért.

A Vinum Lódi borászat ajándékát adományozza a zsűri a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület Rügyfakadás társulatában játszó Bobán Editnek Szántó Armand – Szécsén Mihály Paprikáscsirke c. darabjában alakított Julis, a szobalány szerepéért.

A VMMI és a VMMSZ MAdT-tábor különdíját, részvételi lehetőséget a 2015-ös táborban a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület színjátszójának, Karapándzsity Kristófnak ítélte oda a zsűri.

A kupuszinai helyi közösség különdíját Lőrinc Tímeának adományozta a zsűri a Prométheusz light című előadás rendezéséért.

A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület különdíjat adományoz Nyári Ákosnak a Találkozón nyújtott kiemelkedő színészi teljesítményéért.

A kupuszinai diákzsűri különdíját a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja kapja.

Egy kupuszinai család ajándékát pedig a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ keretében működő Fény-Bárka társulat viheti haza.