2024. május 2., csütörtök
FORMULA–1

Hamilton kitartott Räikkönen előtt

Lewis Hamilton idei harmadik győzelmét szerezte meg a Bahreini Nagydíjon, amelyen a Ferrarik ismét harcban voltak a Mercedesekkel, ennek jeleként pedig Kimi Räikkönen másfél év szünet után visszatért a dobogóra.

Már a hétvége kezdetén látszott, hogy a hosszú egyenesekkel és kemény féktávokkal tarkított pályán a Ferrari ismét jobban bánik a gumikkal, mint a Mercedesek, és Sebastian Vettelnek az időmérőn sikerült is beférkőznie az első sorba, Hamilton és Nico Rosberg közé. A rajtnál a brit megtartotta a vezetést, Rosberget pedig Räikkönen is kicselezte, így az előző futamhétvégéről frusztráltan távozó német számára ismét nem álltak jól a dolgok.

Rosberg azonban nem esett kétségbe, még az első kerékcserék előtt levadászta és megelőzte mindkét Ferrarit. Vettel a taktikával próbálta őt kijátszani, hiszen mindkét bokszkiállását néhány körrel a Mercedes előtt ejtette meg, így frissebb gumijaival át tudta ugrani Rosberget, ideiglenesen visszavéve a második helyet. Honfitársa viszont minden alkalommal bizonyította, hogy árnyalatnyival gyorsabb az autója, így a futam során összesen három alkalommal előzte meg Vettelt, mire végleg előtte tudott maradni.

Ám a négyszeres bajnok versenye ekkor rosszra fordult – Rosberggel vívott utolsó csatája során egy pillanatra elhagyta a pályát, ez viszont kárt okozott autójának első vezetőszárnyában, így egy hosszú, nem tervezett bokszkiállást kellett beiktatnia annak lecserélése miatt. Vettel az 5. helyen tért vissza, és bár gyorsan felzárkózott Valtteri Bottas Williamsére, azt 20 kör alatt sem tudta megelőzni, így az idén először dobogó nélkül kellett búcsúznia egy hétvégétől.

Az élen azonban Vettel eltűnésével sem dőlt még el az állás. Räikkönen a Mercedesekhez képest eltérő taktikát választott, az utolsó szakaszra kapta meg a gyorsabb, lágyabb gumikat, amelyekkel csaknem 20 másodperces lemaradását is le tudta dolgozni Rosberghez képest. Már-már úgy tűnt, hogy a finn lendülete éppen a végére fogyott el, ám az utolsó előtti körben a Mercedesen fékhiba jelentkezett, Rosberg szélesen fordult az első kanyarban, ez azonban elég volt Räikkönennek ahhoz, hogy kisebb csata után átvegye a második helyet. Hamilton további öt másodperccel állt előtte, ám a Ferrarinak őt már nem volt ideje befogni, így a brit különösebb nehézségek nélkül, de riválisaitól nem túlságosan elszakadva tudta behúzni újabb futamgyőzelmét.

Räikkönen a nehéz tavalyi év után ismét felállhatott a dobogóra, ahol legutóbb 2013 októberében, Koreában volt jelenése. A finn egyúttal már hetedik alkalommal sétálhatott fel a pódiumra Bahreinben úgy, hogy még egyetlenegyszer sem sikerült nyernie. A Ferrari elválasztotta egymástól a két Mercedest, ezáltal tovább növelve a pontbeli különbséget Hamilton és Rosberg között, így a brit immár 27 pont előnnyel vezeti a tabellát.

Bottas és Vettel mögött jelentősen leszakadva Daniel Ricciardo futott be a 6. helyen, illetve egész pontosan csak gurult, hiszen a Red Bulljában az utolsó kör utolsó kanyarja előtt mondta fel a szolgálatot a Renault-motor, hatalmas füstfelhő kíséretében. Az ausztrált szerencséjére még bevitte a lendület a célig.

Felipe Massa versenye már a rajt előtt megpecsételődött, hiszen autója a rajtrácson ragadt a felvezető kör megkezdésekor, így a 6. hely helyett csak a bokszutcából eredhetett a mezőny után. Koránt sem ideális taktikával így csupán a 10. pozícióig tudott felkapaszkodni.

A McLaren–Honda kálváriája eközben tovább folytatódott, Jenson Button autója a hétvégén háromszor is megállt a pályán műszaki hiba miatt, majd a hibrid rendszerben felfedezett újabb gondok következében a brit nem is állt fel a rajtrácsra, pedig ez lett volna az istálló színeiben futott 100. versenye. Csapattársa, Fernando Alonso ugyan célba tudott érni, de csak a 11. helyen, így a pontszerzés továbbra is várat magára.

A Bahreini Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:35,05,809, 2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +3,3 másodperc hátrány, 3. Nico Rosberg (német, Mercedes) +6,0, 4. Valtteri Bottas (finn, Williams) +42,9, 5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +43,9, 6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +61,7, 7. Romain Grosjean (francia, Lotus) +84,7, 8. Sergio Perez (mexikói, Force India) +1 kör, 9. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull) +1 kör, 10. Felipe Massa (brazil, Williams) +1 kör, stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 93 pont, 2. Rosberg 66, 3. Vettel 65, 4. Räikkönen 42,5. Massa 31,6. Bottas 30, 7. Ricciardo 19, 8. Nasr 14, 9. Grosjean 12, 10. Hülkenberg 6, stb.

Csapatok: 1. Mercedes 159 pont, 2. Ferrari 107, 3. Williams 61, 4. Red Bull 23, 5. Sauber 19, 6. Lotus 12, 7. Toro Rosso 12, 8. Force India 11

Most háromhetes szünet következik a következő futam, a Spanyol Nagydíj előtt.