2024. május 5., vasárnap

Finnország a punkra szavazott

Idén a hatvanadik Eurovíziós Dalfesztivált rendezik meg, Conchita Wurst tavalyi győzelme után Bécsben. Az első elődöntő május 19-én zajlik 16 résztvevővel, a második 21-én 17-tel, míg a 23-án sorra kerülő döntőben a továbbjutókhoz még hét ország képviselője csatlakozik: az immár állandó öt állam (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország és nemrég óta Olaszország), házigazdaként Ausztria, a jubileum alkalmából pedig Ausztrália is, ahol hatalmas népszerűségnek örvend az Eurovíziós Dalfesztivál. Nem is csoda, hogy már többször kifejezték óhajukat, miszerint részt vennének a versenyen, és idén ez teljesül is. A döntőbe megmérettetés nélkül jutnak be, de innentől már rájuk is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi ország versenyzőjére. Érdekes belegondolni, mi történik, ha meg is nyerik a dalfesztivált. Jövőre, mondjuk Sydneyben lenne a verseny? Nem számít azonban egyedi esetnek, hogy Európán kívüli versenyző vesz részt az Eurovízión. Gondoljunk csak Izraelre, de már Marokkó is szerepelt a dalfesztiválon. Ausztráliát egyébként Guy Sebastian képviseli a Tonight Again című dallal, amely egészen mai hangzásával egy kicsit talán Bruno Mars stílusára emlékeztethet, így minden esélye megvan, hogy a zenei tévéállomások felkapják és akár győzzön is.

Guy Sebastiant tehát láthatjuk a dalfesztiválon, akit pedig nem, az Andreas Kümmert, Németországban ugyanis már a válogató drámai végkifejletet vett. Az énekes a németországi Voice tehetségkutatót nyerte meg, és őt szavazták meg az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre is. A közönség legnagyobb megdöbbenésére viszont Andreas Kümmert azonnal lemondta a szereplést, mondván, hogy nem neki valók az ilyen nagyszabású rendezvények, így nagyon szívesen átadja a képviselés jogát a második helyezettnek. Ezek után Németországot Ann Sophie képviseli.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál kínálatáról elmondható, hogy az előző évekhez képest talán több lesz a női-férfi duett és a balladaszerű, lassúbb zeneszám. Nem tudni, ez utóbbi mennyire ronthatja esélyét Boggie-nak, aki a Wars for Nothing dallal képviseli majd Magyarországot, még úgy is, hogy a dal erős üzenettel bír. Több ilyen is lesz, idén tehát nem csak szerelmes szerzeményeket hallhatunk majd. Az albániai képviselő a nők szerepére világít rá társadalmunkban, az oroszországi versenyző a család és a közösség fontosságára, a romániai Voltaj együttes pedig a kivándorlásra. Több mint hárommillió romániai külföldön vállal munkát, hogy családjuknak jobb életet biztosítsanak, de közben a gyerekeik otthon maradnak – tudhatjuk meg a Voltaj együttes dalának videójából. Egyes versenyzők saját példával állnak elő, hogy sorstársaikra irányítsák a figyelmet. Szerbia képviselője, Bojana Stamenov a Ceo svet je moj című dallal nyerte meg a válogatót, de úgy néz ki, hogy a dalfesztiválon az angol verziójával fog szerepelni, amelynek Beauty never lies a címe. A dal a különbözőségek elfogadását szorgalmazza: másmilyen vagyok és ez rendben van – énekli Bojana Stamenov. Lengyelország Monika Kuszyńskát küldi, aki a toleranciáért énekel. Monika népszerű előadó volt, mígnem 2006-ban autóbalesetet szenvedett és kerekesszékbe kényszerült. Ezzel ugyan derékba tört énekesi pályafutása, de nem mondott le arról, hogy színpadon lépjen fel, kitartásának köszönhetően pedig országát képviselheti a versenyen. Mégis, az Eurovíziós Dalfesztivál idei legnagyobb meglepetése minden bizonnyal a finnországi Pertti Kurikan Nimipäivät punkegyüttes lesz, amely középkorú, mentálisan sérült tagokból áll. Az együttes tagjai bizakodva néznek a verseny elé, a szintén finn Lordi monster-rock együttest hozzák fel példának, akik korábban megnyerték a rendezvényt.

Hangzásban is lesznek szerzemények, amelyek újat hozhatnak az Eurovíziós Dalversenyen. Az Egyesült Királyság Electro Velvet duó egy electro-swing zeneszámmal mutatkozik be. A popot és az operát vegyíti az olasz II Volo trió a Grand Amore című dalban. A lettországi Aminata Love Injected című dalában pedig orosz és afrikai hangzást lehet egyaránt felfedezni, még ha egy részletében kicsit talán emlékeztet is Loreen Euphoriájára. És persze lesz úgymond tipikus mély balkáni érzelmekkel hevített dal is. Ne gondolja senki sem, hogy Željko Joksimović nélkül elmúlhat a jubileumi Eurovíziós Dalfesztivál. Montenegró képviselője a Szerbiában is népszerű Knez lesz az Adio című dallal, amelynek zeneszerzője Željko Joksimović.

A fogadóirodák már nagy lázban égnek, de persze nem lehet tudni, hogy a nézők szimpátiája összesítve merre billenti a végeredményt. Akárcsak az elmúlt években, ezúttal is okozhat meglepetéseket az Eurovíziós Dalfesztivál.