2024. május 2., csütörtök

Láthatatlan emlékművek a Balkánon

Óbecsén kiállítás és kerekasztal-beszélgetés témája volt a jugoszláv utódállamok emlékezéskultúrája

A németországi ZDF Forum, az óbecsei Városi Színház és az Óbecsei Gimnázium szervezésében tegnap kerekasztal-beszélgetést szenteltek a régió elfelejtett, láthatatlan emlékműveinek. Az esemény apropóját a Városi Színház Kör Galériájának napokban zárult Láthatatlan emlékművek című fényképkiállítás szolgáltatta.

Johannes Ruger (ZDF Forum) a Balkánon szerzett ezzel kapcsolatos tapasztalatairól számolt be, elmondása szerint a Balkánon az emlékezéskultúra az identitáskoncepció része lett, ezért vált szinte lehetetlenné a háborúk sújtotta multikulturális közegben egyetértésre jutni, ha műemlékek felállításáról van szó. Milena Bogavac belgrádi rendezőnő szerint az értékrendek gyakori változása miatt azok nem tudnak megszilárdulni – ezért különösen fontos saját kapcsolatot kialakítani a múlttal, és sokat beszélgetni idős családtagokkal. Violeta Medić szociológia-tanárnő úgy véli: társadalmi szempontból az új identitások és új szimbólumok keresésének, egyéni szempontból az individualizmus és a materializmus időszakát éljük. Miodrag Basarić, a gimnázium igazgatója hívta fel arra a figyelmet: Óbecsén az utca- és iskolanév-változtatások idején a középiskolák lemondtak ugyan korábbi névadóikról, de a régiek helyett már nem választottak újat – így próbáltak távolságot tartani az emlékezéskultúra változó trendjeitől.

A beszélgetés moderátora Zdravko Petrović színházigazgató volt, ő több olyan emlékművet és emlékhelyet is megemlített, amelyek létezéséről, eredetéről kevés óbecseinek van tudomása, ilyen a többi között az albán katonák emlékhelye vagy a zsidó temető.