2024. május 4., szombat

Az ÁMV díjazottjai

A hétvégén Szabadkán lezajlott a XIV. Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője, melyen egész Vajdaságból, negyvenegy iskola összesen hatszáztizenkilenc tanulója vett részt, hogy a tíz kategória valamelyikében megmérettesse tudását, tehetségét a többiekkel. A vetélkedőn, mely három helyszínen, a Majsai úti Általános Iskolában, a Zeneiskolában és a Kosztolányi Dezső Színházban folyt, a következő eredmények születtek:

Szólóének kategóriában az 1-2. osztályosok körében első helyezést ért el az óbecsei Koncz Antónió, a Petőfi Sándor iskola diákja, második helyen Rózsa Heléna, a tótfalui Kis Ferenc iskolából, harmadik helyen pedig az oromhegyesi Kovács Viktória, a Kis Ferenc iskola diákja végzett. A 3-4. osztályos tanulók közül Fogarasi Anna, a palicsi Miroslav Antić iskola diákja lett az első, az óbecsei Tallós Hédi, a Petőfi Sándor iskolából lett a második, Lévai Balázs, az adai Cseh Károly iskola tanulója lett a harmadik. Az 5-6. osztályos diákok közül Fenyvesi Zénó, az óbecsei Petőfi Sándor iskolából első helyezést ért el, második lett a kúlai Balla Anita, a Petőfi Brigád iskolából, harmadik helyezett pedig Ivánovics Viktor, az újvidéki Dositelj Obradović iskola tanulója lett. A 7-8. osztályból a csantavéri Borbély Jácint, a Hunyadi János iskola tanulója lett az első, Andić Leila, a szabadkai Majsai úti iskolából lett a második, harmadik helyen pedig a szabadkai Ozsvár Lilien, a Jovan Mikić iskola tanulója végzett.

A felsős színjátszók kategóriájában a csantavéri Hunyadi János iskola csapata lett az első, a második helyen a kispiaci Október 10. iskola színjátszói végeztek, a harmadik helyet pedig a padéi Szervó Mihály iskola ifjú színészpalántái szerezték meg. A legjobb színjátszók Sárkány Enikő, a horgosi Október 10. iskola tanulója és Tomić Teodor, a topolyai Nikola Tesla iskola tanulója lett.

A 7-8. osztályosok számára kiírt versírás kategóriában első lett az óbecsei Varga Klaudia, a Samu Mihály iskola diákja, második helyen végzett Guzsvány Martina, a kupuszinai József Attila iskola tanulója, harmadik helyet pedig az adai Kőrösi Kitti, a Cseh Károly iskolából szerezte meg.

Versmondás kategóriában az 1-2. osztályosok közül az óbecsei Kovács Leóna, a Petőfi Sándor iskolából lett az első, a kisehegyesi Erdei Anna Dorka, az Ady Endre Kísérleti iskolából lett a második és Alács Varró Emese, a pacséri Moše Pijade iskola diákja lett a harmadik. A 3-4. osztályosok körében Ajtai Balázs, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj iskola tanulója szerepelt a legjobban, Tóháti Regina, a szabadkai Október 10. iskola diákja lett a második és Lukács Melissza, a temerini Kókai Imre iskolából lett a harmadik. Az 5-6. osztályosok közül első helyezést ért el a temerini Sziveri Éva, a Kókai Imre iskolából, második lett Cucity Ivan, a bácsfeketehegyi Nikola Đurkovića iskola diákja, harmadik helyen pedig

Szőke Rebeka, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Iskola tanulója végzett. A 7-8. osztályosok körében a kishegyesi Kőműves Csaba, az Ady Endre Kísérleti Iskola diákja lett az első, második helyen az óbecsei Petőfi Sándor iskola diákja, Bagi Natália végzett, a harmadik helyet pedig Pacal Andrea, a kupuszinai József Attila iskola tanulója szerezte meg.

Az alsós színjátszók közül első lett a kispiaci Október 10. iskola színjátszó csapata, második helyet szerezték meg az oromhegyesi Kis Ferenc iskola diákjai, harmadik helyen pedig az adai Cseh Károly iskola csapata végzett.

A legjobb lány színésznek Bicskei Violát, az oromhegyesi Kis Ferenc iskola tanulóját, a legjobb fiú színésznek pedig Sarnyai Valentint, a muzslyai Szervó Mihály iskola diákját választották.

Környezetnyelv – versmondás kategóriában az 1-2. osztályosok közül

első lett Berček Marčelo, (Petőfi Sándor iskola, Óbecse), második lett

Krčelić Mirela (Jovan Jovanović Zmaj iskola, Szabadka), harmadik helyen pedig Subakov Vasja (Zdravko Gložanski iskola, Óbecse) végzett. A 3-4. osztályosok körében első helyen Mrđanov Aleksandra (Petőfi Sándor iskola, Óbecse) végzett, második lett Bal Maravić Mila (Jovan Jovanović Zmaj iskola, Szabadka), a harmadik helyet pedig Bico Viktor (Majsai úti iskola, Szabadka) szerezte meg. Az 5-6. osztályosok csoportjából első helyen Fabri Maja (Majsai úti iskola, Szabadka) végzett, második lett

Emilia Brešćanski (Széchenyi István iskola, Szabadka), Pepac Sara (Zdravko Gložanski iskola, Óbecse) pedig a harmadik helyet szerezte meg. A 7-8. osztályosok közül első lett Mila Prćić (Széchenyi István iskola, Szabadka), második lett Marija Marčetić (Széchenyi István iskola, Szabadka), harmadik helyen pedig Frank Nikoleta (Majsai úti iskola, Szabadka) végzett.

Prózamondás kategóriában a 3-4. osztályosok közül Kéri Sándor Botond (Jovan Jovanović Zmaj iskola, Szabadka) lett az első, Herbatyényi Zalán (Petőfi Sándor iskola, Óbecse) lett a második, Vanka Réka (Ady Endre Kísérleti iskola, Kihegyes) lett a harmadik. Az 5-6. osztályosok körében Szemendri Tamás (Petőfi Sándor iskola, Óbecse) az első, Répási Nikoletta (Samu Mihály iskola, Óbecse) a második, Szalai Klaudia (Petőfi Sándor iskola, Hajdújárás) pedig a harmadik helyen végzett. A 7-8. osztályosok közül Kisutcai Szilárd (Petőfi Sándor iskola, Óbecse) az első, Balley Ingrid (Petőfi Sándor iskola, Hajdújárás) a második, Paulyuk Jenifer (Ady Endre Kísérleti Iskola, Kishegyes) lett a harmadik.

A műveltségi teszten a hetedikesek közül Bozsó Szintia, a palicsi Miroslav Antić iskola diákja lett a legeredményesebb, Pintér Attila, a szabadkai Majsai úti iskola tanulója lett a második, harmadik helyen pedig Paróczi Orsolya, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Iskola diákja végzett. A 7-8. osztályosok számára megtartott szépbeszéd kategóriában Bálint Beáta (Ivan Goran Kovačić iskola, Szabadka) lett az első, Domonkos Dominika (Majsai úti iskola, Szabadka) lett a második, és Koliger Maxwell (Cseh Károly iskola, Ada) lett a harmadik.

A képzőművészet kategóriájában az 1-2. osztályosok közül első lett Bosnyák Martin (Október 10. iskola, Szabadka), második lett Rizsányi Melánia (Ivan Goran Kovačić iskola, Szabadka), harmadik helyen pedig Molnár Petra (Október 10. iskola, Szabadka) végzett. A 3-4. osztályosok csoportjában első helyen Lázár Lea (Miloje Čiplić iskola, Törökbecse), második helyen Süge Réka (Miroslav Antić iskola, Palics), harmadik helyen pedig Francia Anna (Kis Ferenc iskola, Szilágyi) végzett. Különdíjban részesült Bilicki Szilárd (Stevan Sremac iskola, Zenta). Az 5-6. osztályosok közül Horváth Veronika (Október 10. iskola, Horgos) lett az első, Sinkovics Eleonóra (Hunyadi János iskola, Csantavér) lett a második és Végső Vivien (Nikola Đurkovića iskola, Bácsfeketehegy) lett a harmadik legjobb. A 7-8. osztályosok közül Jenei Anita (Petőfi Sándor iskola, Királyhalma) szerezte meg az első helyet, második lett Berényi Dorina (Hunyadi János iskola, Csantavér), harmadik helyen pedig Mák Leóna (Kizur István iskola, Szabadka) végzett. A zsűri különdíjban részesítette Mogyorósi Vivient, a toplyai Nikola Tesla iskola tanulóját, valamint Zsiga Anettett, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj iskola diákját.

Fogalmazás kategóriában a 3-4. osztályosok csoportjában első lett Márton Máté (Jovan Jovanović Zmaj iskola, Szabadka), második helyet érte el Kolacsevity Lora (Széchenyi István iskola, Szabadka), a harmadik helyet pedig Sziveri Móra Ágota (Majsai úti iskola Szabadka) szerezte meg. Az 5-6. osztályosok körében Tóth Noémi (Jovan Mikić iskola, Szabadka) lett az első, Süli Ákos (Széchenyi István iskola, Szabadka) lett a második, Purger Doroti (Kis Ferenc iskola, Oromhegyes-orom) pedig a harmadik helyen végzett. A 7-8. osztályosok közül Benkó Ferenc (Ady Endre Kísérleti Iskola, Kishegyes) első, Nyilas Sára (Kis Ferenc iskola, Oromhegyes-Orom) második, Kiss Mária (József Attila iskola, Kupuszina) pedig harmadik lett az idei ÁMV-n.