2024. május 1., szerda

A szabadkai és a zentai fiatalok diadala

Az idei KSZFV legjobb előadásáért járó díját a szabadkai 7kosztoLÁNY csoport Önbizalom?! Ébresztő! Generációs gyógyterápia 7 képben című előadása kapta, a legjobb film pedig a zentai Bolyai

Igazi színház- és filmművészeti ünnep volt az idei Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője, amelyet pénteken tartottak meg a zentai Művelődési Házban. A rendezvényre Vajdaság szinte minden részéről, Adáról, Csókáról, Magyarkanizsáról, Tiszakálmánfalváról, Szabadkáról, Újvidékről és Zentáról is érkeztek fiatalok, aminek köszönhetően a vetélkedő programjában összesen kilenc előadást és tizenöt filmet tekinthetett meg a közönség és a zsűri, amelynek tagjai Baráth Attila színművész, Góli Kornélia dramaturg és Hernyák György rendező voltak.

A szabadkai 7kosztoLÁNY csoport előadásának egy jelenete (fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai 7kosztoLÁNY csoport előadásának egy jelenete (fotó: Gergely Árpád)

– A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét szinte mindig ugyanúgy értékelem: Hajrá, előre! Ezek a fiatalok ugyanis évről évre olyan dolgokat tesznek, amit tulajdonképpen a hivatásosok is tesznek, csak amíg a hivatásosok pénzt kapnak érte, addig ezek a gyerekek a szabadidejüket áldozzák arra, hogy teremtsenek valamit, ami azért óriási dolog, mert nemcsak színházi előadást vagy filmet teremtenek, hanem közösséget is. Természetesen szinte mindig lehetne olyan dolgokat találni, amelyek nem tökéletesek, de teljesen fölösleges, mert az, amit tesznek, eleve dicsérendő, és azt gondolom, hogy éppen ebben van a mi kis magyarságunk lényege. Abban, hogy tegyünk valamit, ha másért nem, legalább önmagunkért – magyarázta lapunknak nyilatkozva Hernyák György, a vetélkedő zsűrijének tagja. – A nap végén persze muszáj volt értékelnünk, hogy ki mennyire volt jó vagy kevésbé jó, de azt hiszem, ebben az esetben tényleg nem ez az, ami az igazán lényeges, hanem az, hogy ezek a fiatalok rendszeresen összejönnek, és együtt dolgoznak, együtt alkotnak, együtt gondolkodnak, együtt lélegeznek, ugyanis azt gondolom, hogy ennek az egésznek ez lehet a legnagyobb hozadéka számukra – tette hozzá Hernyák György, aki összességében rendkívül színvonalasnak értékelte az idei rendezvényt, valamint külön örömének adott hangot annak kapcsán, hogy idén különösen sok csapat döntött úgy, hogy profi szakemberektől kér segítséget, ami szerinte az előadások minőségén és a fiatalok teljesítményén is érezhető volt. – A profik másként gondolkodnak, mint az amatőrök, nekik általában céljaik vannak egy-egy előadás létrehozásával, hiszen valamit közölni akarnak általa, az amatőrök viszont mindenekelőtt meg akarják mutatni magukat. A kettő találkozása az esetek többségében igen izgalmas eredményekkel jár, amire az idei Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője is szolgáltatott néhány kiváló példát – fogalmazott Hernyák György, a vetélkedő zsűrijének tagja.

A bírálóbizottság döntése értelmében az idei Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője legjobb előadása a szabadkai 7kosztoLÁNY csoport Önbizalom?! Ébresztő! Generációs gyógyterápia 7 képben című előadása lett, amit a fiatalok Kučov Boris rendezésében állítottak színpadra. A klasszikus mű innovatív újraértelmezéséért járó elismerést a szabadkai Zsebtársulat érdemelte ki a Prométeusz light című előadásáért, amelyet Lőrinc Tímea rendezett, a kollektív munkáért járó díjat pedig a szabadkai Középiskolások Diákotthona csapatának tagjai az „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létre” című produkciójukért, amelyet a fiatalok P. Bartusz Karolina rendezésében vittek színre. A legjobb női szereplőnek járó díjjal Szabó Reginát, a szabadkai 7kosztoLÁNY és a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék Cinkék csoportja tagját, valamint Hajdú Sárát, az újvidéki tempera(MO)mentum csoport tagját, a legjobb férfi szereplőnek járó díjjal pedig Kállai Ferencet, a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszó csoportjának tagját és Budinčević Krisztiánt, a szabadkai Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grund tagját tüntette ki a zsűri.

A különdíjak közül a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásának megtekintését a szabadkai Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grund, a szabadkai Népszínház előadásának megtekintését az újvidéki tempera(MO)mentum, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásának megtekintését az Adai Színtársulat, az Újvidéki Színház előadásának megtekintését a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék Cinkék csoportja, a szabadkai Gyermekszínház előadásnak megtekintését pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszó csoportja érdemelte ki. A Tanyaszínház különdíját, az idei előadásban való részvételt Pásztor Dánielnek, a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszó csoportja tagjának, a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Nyolcadik Táborában való részvételt Horváth Blankának, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Színházi Műhelye tagjának, a Képes Ifjúság különdíját, egyéves előfizetést pedig Ábrahám Máténak, a Kosztolányi Dezső Színház Színházi Műhelye tagjának ítélték oda.

A filmesek mezőnyében a legjobb film díjával a zsűri a zentai Bolyai Filmműhely A küldetés című alkotását tüntette ki, amelyet Körmöci Norbert rendezett, az animáció alkalmazásáért járó díjat a magyarkanizsai Sleiher Denisz érdemelte ki az Okos világ című filmjéért, az operatőri díjjal pedig Börcsök Norbert, a zentai Bolyai Filmműhely tagjának teljesítményét ismerték el.

Az idei Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője megszervezését a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzata támogatta.