2024. május 4., szombat

„Csigacsinálás” volt Torontálvásárhelyen

Társalgás mellett jobban halad a munka (Fotó: Kecskés István)

Társalgás mellett jobban halad a munka (Fotó: Kecskés István)

A dél-bánáti Torontálvásárhelyen (Debellács) a lakodalmi és egyéb ünnepi leves ma is elképzelhetetlen csigatészta nélkül. Egykor a csigatészta-készítéssel kezdődött a lakodalmi vigasság.
Készítése sok szorgos kezet igényel. A „csigacsinálás” – ahogyan azt errefelé mondják – pedig közösen a leghatékonyabb. A vásárairól is ismert, mintegy ötezer lakosú faluban, hosszú idő után vasárnap újra lakodalmi csigacsinálást szerveztek.
A VMSZ Női Fóruma és a Magyar Művelődési és Művészeti Központ szervezésében, a református keresztyén egyház és több helybeli civil szervezet közreműködése mellett több mint hetven asszony jött el a rendezvényre, amelyet szeretnének hagyományossá tenni.
A csigatészta-készítésnek két bánáti településen: Magyarittabén és Torontálvásárhelyen van hagyománya. Ezt a ma is élő szokást a makói, hódmezővásárhelyi, szentesi, gyomai és békési telepesek hozták erre a vidékre az ezerhétszázas évek végén.
Torontálvásárhelyen ma is minden negyedik házban készítenek csigatésztát. Teszik ezt nemzetiségtől függetlenül, nemcsak magyarok, hanem szerbek, szlovákok és mások is.