2024. május 4., szombat

Nem került megvitatásra a mezőgazdasági stratégia

Almási Szilárd sérelmezte, hogy az anyag egy részét nem kapta meg magyar nyelven

Tegnap ismét összeült a városi képviselő-testület, az ülés kezdete azonban kisebb botrányba fulladt, Almási Szilárd, az LDP – Most képviselői csoport tagja ugyanis először az ülés berekesztését kérte arra hivatkozva, hogy a napirendi pontok anyagának egy részét nem magyar nyelven kapta kézhez, majd több ízben is megpróbálta bojkottálni az ülést. A képviselő-testület elnöke többször is megvonta tőle a szót, végül pedig kivezettette a teremből.

Almási Szilárd már az ülés kezdetén szót kért, s a szószéknél arra tett panaszt, hogy bár már a korábbi üléseken is jelezte, hogy a napirendi pontok anyaga nincs teljes egészében magyar nyelvre is lefordítva, a fordító szakszolgálat ismételten nem fordított le mindent, ezért kéri az ülés elhalasztását egészen addig, amíg a teljes anyagot nem kaphatja meg anyanyelvén. Kiemelte, Szabadkán a szerb, a horvát és a magyar nyelv is hivatalos használatban van, tehát a nyelvhasználati törvény alapján joga van a magyar nyelvű anyagra. Az első napirendi pont ismertetése után ismét ugyanerre tett panaszt, de Ilija Maravić, a képviselő-testület elnöke megvonta tőle a szót, mivel felszólalása nem kapcsolódott a napirendi ponthoz. A következő napirendi pontnál is megismétlődött a jelenet, ekkor Almási az elnököt alkalmatlannak titulálta az ülés levezetésére, és kijelentette, hogy képviselőként kérni fogja a leváltását, illetve az ügy kapcsán az alkotmánybírósághoz fordul majd, s az egész ülés alatt újra és újra szót kér majd, és kihasználja a hatperces felszólaláshoz való jogát.

Ilija Maravić ismét megvonta tőle a szót, de Almási nem akart visszamenni a helyére, ezért behívatta a biztonsági szolgálatot, és Almási Szilárdot kivezettette a teremből.

– Több alkalommal is kértem a képviselő-testület elnökét, hogy magyar nyelvű anyagot kapjak kézhez, ehhez ugyanis alkotmányos jogom van. Erre ígéretet is kaptam tőle, de mégsem így történt. A mai ülés anyaga ismét nincs teljesen lefordítva, ezért képviselőként nincs lehetőségem azt átnézni. Ezért kértem az ülés elnapolását, hogy átnézhessem az anyagot az anyanyelvemen, és hozzászólhassak a pontokhoz. Csakhogy, amikor szavazásra bocsátották a kérdést, a képviselők úgy döntöttek, az ügyrendi szabályzat ezzel nem sérült. Nem arról van szó, hogy ne tudnék szerbül, de jogom van az anyanyelvemen elolvasni az anyagot, és én élni kívánok ezzel a jogommal. Képviselőként pedig mást nem tudok tenni, mint bojkottálni az ülést. Ha továbbra sem tartják tiszteletben ezt a jogomat, akkor az alkotmánybírósághoz fordulok – nyilatkozta Almási az újságíróknak.

Szántó Róbert képviselő igazat adott Almási Szilárdnak, és Maglai Jenő polgármester is elismerte, hogy biztosítani kell a nyelvhasználati jogot, és bár nem az ő feladata a képviselő-testületi ülések előkészítése, de igyekszik segíteni abban, hogy a fordítószolgálat időben elvégezze a munkáját. A kérdéses napirendi pont, melyet nem fordítottak le, a 2020-ig tartó mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiához kapcsolódott, melyről Ilija Maravić elmondta, az mintegy kétszáz oldalnyi szöveg, s a sürgőssége és fontossága miatt került a pontok közé. Ezért nem sikerült időben lefordítani, de igyekezni fognak a jövőben erre odafigyelni. Slavko Parać, a DP elnöke ehhez kapcsolódóan elmondta, a napirendi pontok számától és az okoktól függetlenül ezzel megsértették az alkotmányos és kisebbségi jogokat, s semmi sem lehet annál fontosabb, mint hogy ezeket tiszteletben tartsák. Almási ismét megpróbált felszólalni, az elnök ismét ki akarta vezettetni, majd az elnöki asztalnál a felek közötti percekig tartó beszélgetés után Maravić bejelentette, hogy a vitás pontot leveszik a napirendről.

Ezt követően zavartalanul folytatódott az ülés, melyen a képviselők a legtöbbet a díszpolgári cím, a Pro Urbe díj és a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj odaítélése, valamint a címeket és elismeréseket adományozó bizottság új tagjainak kinevezése kapcsán vitatkoztak. Darko Matić, a DP tagja arra kérte a képviselőket, hogy a címek és díjak odaítéléséről szóló határozatot egészítsék ki azzal, hogy politikai párt ne javasolhasson jelöltet, de a képviselők nem szavazták ezt meg, a bizottság kapcsán pedig több képviselő arra mutatott rá, hogy azt politikai alapon állították össze, s alig van valóban hozzáértő személy közöttük.

A képviselők Hajdújárás általános és Gabrić egyik utcájának részletes rendezési tervét, valamint a többi között a regionális hulladéktároló és a sándori helyi közösség területén működő hulladéktelep szanálását és a hulladékkezelési rendszert kiszolgáló üzem létesítéséhez szükséges részletes rendezési és szabályozási tervek módosítását is jóváhagyták. Ezenkívül elfogadták az organikus termelés fejlesztését célzó akcióterv meghozataláról szóló rendeletet, a rendkívüli helyzeteket kezelő városi törzskar tavalyi évről szóló jelentését és az idei évre vonatkozó munkatervét, illetve meghozták a személytaxi-szolgáltatásról és a menetrend szerinti személyszállításról szóló rendeletet, mellyel ezeket a tevékenységeket, végzésük feltételeit, módjait, megszervezését a jövőben pontosan megszabják.

Az ülés végén Mirko Bajić független képviselő kért szót, és kijelentette, a képviselő-testületi ülés kezdetén lejátszódó jelenet szándékos volt, amelyet az ellenzék előre kitervelt, s amellyel a testület méltóságát és integritását kívánták lerombolni, s semmilyen nyomós ok nem volt az ilyen jellegű viselkedésre.