2024. május 4., szombat

Segítő kezet nyújtottak

Egy mélyszegénységben élő várandós zentai fiatalasszonynak szerveztek jótékonysági akciót
Perc Márta átnyújtja az egyik csomagot Bús Teréznek

Perc Márta átnyújtja az egyik csomagot Bús Teréznek

A maga nemében rendhagyó, tartományi szintű összefogásról tettek tanúbizonyságot mindazok, akik részt vettek Bús Teréz zentai, várandós fiatalasszony megsegítésében. A jótékonysági akciót Bodó Krisztina kezdeményezésére a Segítő kéz Vajdaság, facebookos közösség indította el, hogy valamelyest segítsenek a második gyermekével várandós középiskolás fiát egyedül nevelő, napjait mélyszegénységben tengető Terézen. Az internetes közösség felhívására Királyhalmától kezdve Újvidékig rengetegen megmozdultak, s ágyakat, fotelokat, konyhaszekrényeket ajánlottak fel számára, mivel a Kertekben lévő házban az alapvető bútorzat sem állt Búsék rendelkezésére, ezenkívül egy mosógépet is adományoztak számukra. Perc Márta, a közösség egyik tagja, s a jótékonysági akció egyik szervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az egykori osztálytársai és munkatársai is felajánlották segítségüket, és pelenkacsomagokkal, új cumisüveggel, kiságyba való védőbetéttel járultak hozzá a kezdeményezés sikeréhez, a szállításhoz szükséges furgont a királyhalmi Kalmár házaspár, az üzemanyagot pedig a Segítség nyújtó csoport – Horgos elnevezésű nem formális csoportosulás és Rica Zita biztosította.

– Szeretem ezt a munkát, szeretem, ha örömkönnyeket látok a reménytelennek tűnő helyzetek kellős közepén. A leglényegesebb pedig az, s ezt már évekkel ezelőtt is vallottam, hogy nem annyira romlott a világ, mint amennyire azt gondoljuk. Ez az akció is bizonyítéka ennek – jegyezte meg a csantavériek „Teréz anyusa”.

Az adományokat tegnapelőtt, a délutáni órákban szállították Zentára. Miközben az egészségügyi középiskolába járó, 18 éves fia a bútorokat segített a kicsiny házba bevinni, Bús Teréz elmesélte, hogy egészen a tavalyi évig a dohánygyár idénymunkásaként kereste meg a napi betevő falatot, viszont a terhesség miatt sűrűn rosszul lett, ezért kénytelen volt otthagyni az állását. Kilátástalan helyzetüket súlyosbította az is, hogy tavaly kénytelenek voltak kiköltözni abból a házból, amelyben albérletben laktak, az ingóságaikat ekkor az egyik ismerősük udvarában helyezték el, az időjárás viszontagságainak következtében viszont mindenük tönkrement – ecsetelte a könnyekkel küszködve, majd pedig elmondta azt is, hogy jelen pillanatban a terhesség hetedik hónapjában van, de a leendő gyermek apukája elhagyta őket, s mostanra már egy másik nővel él.

– Egymagam leszek vele, s a fiam lesz az, aki majd így segít a ház körül – jegyezte meg Terike, s elmesélte azt is, az egyedüli szerencséjük az, annak ellenére, hogy nem fizették a bérleti díjat, a jelenlegi főbérlőjük nem tette ki őket az elmúlt télen.

– Most viszont, amikor el kezdem kapni a szociális segélyt, akkor ebből a kis pénzből apránként kifizetem – jegyezte meg, s hozzátette, annak ellenére, hogy azt mondták neki, a nyáron nem bír dolgozni, nagyon jó lenne, ha az akkor már három hónapos babára valaki vigyázni tudna.

Teréz fia, Márk jelen pillanatban a zentai egészségügyi középiskola harmadikos tanulója. Ezidáig kitűnő tanuló volt, de a kilátástalan helyzetük tanulmányi eredményére is rányomta a bélyegét, s jelesre romlott. Ettől függetlenül nagyon szeretne továbbtanulni s Szegeden orvosi egyetemre járni, vagy pedig valamilyen továbbképzésre szeretne beiratkozni.