2024. május 1., szerda

„Színészközpontú előadás született”

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban kedden 19.30-tól lesz a Kovács Frigyes rendezésében készült Liliom című előadás bemutatója, az első ismétlésére pedig másnap kerül sor
Liliom: Mészáros Gábor (Molnár Edvárd fotója)

Liliom: Mészáros Gábor (Molnár Edvárd fotója)

A Kosztolányi Dezső Színház ezúttal Molnár Ferenc darabját, a Liliomot mutatja be, Kovács Frigyes rendezésében.

– Rendhagyó bemutató lesz, mivel egyrészt egy klasszikus előadást állítunk színpadra, másrészt pedig egy nagy létszámú csapat hozta létre, több vendégművész részvételével. Az elmúlt két hónapban több mint harmincan dolgoztunk rajta. Molnár Ferenc Liliom című darabja az író egyik legismertebb műve, a magyar drámairodalom egyik legtöbb nyelvre lefordított és a legtöbbet játszott remeke. Aktualitása miatt igencsak fontos számunkra: a szerelemről, annak hiányáról és kereséséről, a vágyakozásról szól, anélkül, hogy akár egyszer is elhangozna benne a „szeretlek” szó. A témája mellett azért is aktuális, mert az utóbbi évtizedekben elsilányult a nyelvünk, a szép szavaink elvesztették tartalmukat. Annyira gyatrán beszélünk, hogy épp csak megértjük egymást. A legmélyebb érzelmeinket nemcsak azért nem nyilvánítjuk ki, mert a magyarok általában szemérmesek, hanem mert az elanyagiasodott világunk kiirtotta belőlünk e szavak valódi jelentését. Nagyon kellemes volt számomra a próbafolyamat, javarészt a volt tanítványaim vagy régi kedves kollégáim vettek körül. Otthon éreztem magamat. Színészközpontú előadást született, ez jellemző is rám, mivel jómagam is színész vagyok. Úgy érzem a dolgom azt volt, hogy segítsem a színészeket, voltaképpen mindenki saját maga módosított változatait játssza, ami nem jön elő a hétköznapokban.

Remélem olyanok is eljönnek a Kosztolányi Dezső Színházba, akik eddig nem igazán jártak ide, mondván, nem nekik való, vagy mert tévesen azt gondolják, ez csak a fiatalok színháza – mondta Kovács Frigyes.

Az előadás szereplői közül Béres Márta kifejtette, hogy számára ez minden bizonnyal egyik legmeghatározóbb szerepe lesz, Mészáros Gábor szerint az örök érvényű emberi tulajdonságokra ismerhetnek majd rá a nézők, Banka Lívia pedig arra világított rá, hogy nemcsak szerelmi vonatkozásban probléma az érzelemszegény kommunikáció, hanem például a szülő-gyerek kapcsolatban is.