2024. április 28., vasárnap

Negyven orvos hiányzik Nagybecskereken

Többen dolgoztak a régi kórházban, mint az újban (Fotó: Kecskés István)

Többen dolgoztak a régi kórházban, mint az újban (Fotó: Kecskés István)

Történelmi káderminimumon van a nagybecskereki Dr. Đorđe Jovanović városi kórház. Valamikor 1975-ben voltak ezen a szinten, amikor még szó sem volt arról, hogy egy új tízemeletes, 42 ezer négyzetméteres kórházat építenek majd. Dr. Gordana Kozlovački figyelmeztetett a napokban erre a tényre, hangsúlyozva, hogy hiába vannak a kórháznak több téren is kiváló eredményei, a káderhiány mindent beárnyékol.
A nagybecskereki kórháznak jelenleg valamivel több mint ezer szerződéses dolgozója van, de a nyolc évvel ezelőtti állapotokhoz képest több mint háromszázan hiányoznak. A normatíva szerint negyven orvos, kilencven betegápoló és hetven műszaki dolgozó hiányzik. A kórház káderügyi terve szerint – amely, mint mondják, a „minimum minimuma” – pedig 11 orvos, 12 betegápoló és 17 műszaki dolgozó hiányzik. Összehasonlításként: a niši körzetben tízezer páciensre 44 orvos jut, Közép-Bánátban viszont csak 19.
Komoly gondot okoz az orvosok átlagéletkora is, amely meghaladja az ötven évet, egyes osztályokon pedig – mint például az onkológián – ez 55 év. Külön gondba ejtő, hogy a 225 ezer lakost felölelő körzet kórházában mindössze három onkológus dolgozik. Ugyancsak kevés a négy-öt orvos a pszichiátriai betegek kezelésére. A helyzetet pedig csak rontja a tény, hogy március óta nem működik a kórháznak a CT-berendezése.
Az igazgatónő a fenti helyzet miatt türelmet kér a páciensektől, azt remélve, hogy az állami szervek lehetővé teszik a hiányzó munkahelyek betöltését. Merthogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagybecskereki kirendeltségének listáján öt munkanélküli orvos van, köztük három szakorvos.