2024. május 7., kedd

Oltárterítőikben generációk gyönyörködnek majd

Egyéves a szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímző szakköre

A csoport alakulásának ötlete úgy merült fel, hogy a szabadkai plébániák részéről komoly igény mutatkozott oltárterítőkre. Egy szépen megtervezett, igényes kivitelezésű oltárterítő elkészítése több száz órás munka. Nem egyszemélyes munka, több ügyes kezű asszony összefogására van szükség, mivel egy-egy templom esetében több oltárterítőről van szó. Ezért merült fel egy éve az ötlet, hogy alapítani kell egy olyan hímzőcsoportot, amely tagjai megfelelő szaktudással, a hímzésben kellő gyakorlattal rendelkeznek. A minap ünnepelte a csoport az első születésnapját.

Tevékeny egy év van tevékenységük mögött. Csak néhány példa: tavaly karácsony előtt adták át a kelebiai templomban a szentmisén Paskó Csaba atyának az 5 darabból álló Richelieu-hímzéssel készült oltárterítő-garnitúrát. Húsvétkor is ezek a terítők díszítették a főoltárt és a mellékoltárokat. Ez a garnitúra most egy újabb darabbal egészül ki: most készül a szószékre is egy díszítés. Folyamatban van szintén a kelebiai templom részére egy 5 darabból álló oltárterítő-garnitúra elkészítése, mégpedig úri hímzéssel – Simics Veronika csoportvezető irányításával –, amely az idén kerül átadásra.

A szabadkai Szent György templom számára Bító Erzsébet már korábban készített gömöri hímzéssel egy oltárterítőt, ez is kiegészül majd újabb oltárterítőkkel. E templomban a Prágai Jézuska kegyszobra is fehér- és úri hímzéses ünnepi öltözéket kapott a Gránátalma hímző szakkörtől.

Az egy év igen eseménydús volt, Bárdos Valikának önálló kiállítása nyílt tavaly nyáron a Szabadkai Városi Múzeum ajándékboltjában. Karácsony előtt a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben csodálhatták meg a Gránátalma szakkör kiállítását az érdeklődők, amelyen a hímzések mellett krepp-papírból készült angyalfigurák, a hungarikumnak számító fonott csipke is szerepelt (ez utóbbiról Sebők Valéria nemrégiben a Nagykállóban rendezett csipkekonferencián előadást is tartott).

A szakkör tagjai nagyon fontosnak érzik, hogy öltözködési darabokon is szerepeljenek a hímzések. Ezért szeretnék, hogy egy divattervező tanácsai alapján olyan viseleti darabok készüljenek közéleti hölgyeknek, akik ezeket a népi hímzéssel díszített öltözködési darabokat, kiegészítőket szívesen viselnék jelesebb eseményeken.

A Gránátalma szakkör tagjai nemrégiben részt vettek az idősek II. Kárpát-medencei Kulturális és Művészeti Vetélkedőjén, és a pécsi középdöntőből továbbjutottak a budapesti döntőbe, amely április 30-án, vagyis jövő csütörtökön lesz. És ha a sikerről beszélünk, említsük meg azt is, hogy a hímző szakkörnek jelenleg 8 tagja van: Simics Veronika, Sebők Valéria, Kovács Edit, Bitó Erzsébet, Gabrić Irén, Dávid Irén, Bárdos Valika és Curnovity Emerencia, de már ketten jelentkeztek – szintén tapasztalt hímzők –, hogy szívesen csatlakoznának a csoporthoz.

A Gránátalma tagjai a szerény egyéves születésnapi ünnepségre Paskó Csaba plébánost és Lovas Ildikót is meghívták, akik ott voltak a hímzőszakkör megalakulásánál is. Paskó atya köszönetet mondott az oltárterítőkért, s mint mondta, nagyon fontos emberi és – akinek tehetsége van hozzá – művészi értékeket hagyni magunk után, és ezek az oltárterítők olyan kincsek, amelyekben a kelebiai templomban több generáció fog gyönyörködni szentmisék alkalmával. Lovas Ildikó nagyon sok sikert kívánt a Gránátalma tagjainak a jövő csütörtöki budapesti Kárpát-medencei megmérettetésen. Mint mondta, nagyon szerencsés választás volt egy évvel ezelőtt a Gránátalma nevet adni a hímzőszakkörnek, hiszen tudjuk, hogy az európai, a magyar és a keresztény kultúrkörben a gránátalma-ábrázolás milyen nagy hagyományokkal rendelkezik. A gránátalma magja egyébként az egyéniséget is és az összetartozást is jelképezi, ami a Gránátalma szakkör tagjainak is sajátossága.