2024. május 5., vasárnap

Szalma László alkotásait gyűjtik

Tíz éve hunyt el Szalma László festő- és grafikusművész, a Hét Nap egykori grafikai szerkesztője – Megemlékezésre és kiállításmegnyitóra került sor ez alkalomból a Szabadkai Városi Könyvtár
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Megemlékezés keretében Szalma László rajzait, grafikáit és illusztrációit tartalmazó kiállítás nyílt meg csütörtökön este a Szabadkai Városi Könyvtár kisgalériájában. A megnyitó felszólalói elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy szeretnék összegyűjteni, megörökíteni Szalma László alkotásait, annak érdekében, hogy a jövőnek is megmaradjanak. Arra kérnek tehát mindenkit, akinek Szalma László által készített festménye, illusztrációja, rajza, kollázsa vagy bármilyen munkája van, jelentkezzen a Hét Nap szerkesztőségében vagy a Szabadkai Városi Múzeumban. Az alkotásokat természetesen nem veszik el, csupán lefotózzák.

A kiállításon egybegyűlteket Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója üdvözölte, Szalma László munkássága kapcsán pedig fontosnak tartotta kiemelni, hogy értékes és kitörölhetetlen nyomot hagyott a képzőművészetben és Szabadka művelődési életében. Azáltal is, hogy jelentős szerepet töltött be az egykori Bosch+Bosch művészeti csoport tevékenységében.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Hét Nap egykori főszerkesztője a közös évekre tekintett vissza, majd pedig azt hangsúlyozta, hogy Szalma László rajzai, illusztrációi, a címoldalakon megjelent korszerű-időálló kollázsai arculatot adtak a hetilapnak.

Sonkoly Tibor hódmezővásárhelyi festőművész közös emlékeket elevenített fel:

– Habár Szalma László Hódmezővásárhelyen is tevékenykedett, szülőföldjétől soha nem szakadt el. Hódmezvásárhely művelődési életét viszont nem csak alkotásaival gazdagította, nyíltságot is hozott. Neki köszönhető, hogy a kiállításmegnyitókon megvendégeljük az egybegyűlteket. Adakozó, csupaszív ember volt. Menekültek megsegítésére képaukciókat szervezett, képeket ajándékozott sorsolások során, és megajándékozta azokat is, akik a kiállítások dátumán születés- vagy névnapjukat ünnepelték. Újdonság volt ez Hódmezvásárhelyen. Egy különös szokása is volt, nem adott címet a képeknek. Hiába mondtam neki, hogy márpedig szerintem szükséges, mert egyfajta mankót adhat, közelebb segítheti a kép mondanivalójához a megtekintőjét. Ő úgy gondolta, hogy inkább leblokkolja a képzeletet, így az is előfordult, hogy a nézők adtak címet a képeknek. Szalma László azt tartotta, hogy a tehetség istenadta, és nem szabad elveszíteni, állandóan munkálkodni kell rajta. Ő pont ilyen típus volt, bárhol és bármikor tudott alkotni – emlékezett vissza Sonkoly Tibor.

A kiállítást dr. Ninkov Kovačev Olga művészettörténész nyitotta meg, külön kiemelve, hogy Szalma László a kollázs műfaj fontos képviselőjévé is vált.

A kiállítás főszervezője Szalma László lánya, Szalma Viktória, aki szintén grafikusművész. A megnyitón tehát arról is szó esett, hogy a tehetség továbbvihető és nem vész el. A megemlékezéssel egybeforrt kiállításmegnyitó meghitt hangulatához Denis Nikičić és Szögi István zenészek, a Szabadkai Zeneiskola növendékei is hozzájárultak.