2024. május 3., péntek

Harminc év?!

A Belgrád a vízen projektum közös beruházásáról írt alá szerződést a hétvégén a szerb és az arab fél

Belgrád a vízen projektum megvalósítására a beruházóknak harminc év áll a rendelkezésükre, azzal, hogy a projektumban foglaltak legalább felét 20 éven belül kell befejezni – többek között ez áll abban a közös beruházásról szóló megállapodásban, amit a hétvégén Zorana Mihajlović kormányalelnök, valamint építési, közlekedésügyi és infrastrukturális miniszter, illetve az egyesült arab emírségekbeli Mohamed Alabbar, az Eagle Hills vállalat igazgatóbizottságának elnöke és Aleksandar Trifunović, a Belgrád a vízen igazgatója írt alá. Előrejelzések szerint ez a megállapodás hozzájárul majd Szerbia gazdaságának fellendítéséhez, mindenek előtt az építőipar számára jelent nagy előremozdulást.

Aleksandar Vučić kormányfőnek az aláírás kapcsán az SZRTV-nek adott nyilatkozata szerint ez a szerződés tízezer ember számára jelent majd munkahelyet.

– Nagy városokat, nagy államokat nagy álmokkal építettek fel, amelyek nagysága az emberek egy részét megriasztotta. A Belgrád a vízen projektumnak köszönhetően több tízezer embert foglalkoztathatunk, növekedhet majd az építőipar, és ez lesz a város legszebb része, amire mindannyian büszkék leszünk – mondta a kormányfő.

A 3,5 milliárd eurós beruházás értelmében a Belgrád a vízen projektum a Száva partján található 177 hektár területen, megközelítőleg egymillió négyzetméternyi lakóterület épül majd fel, azaz mintegy 6000 lakás, 750 ezer négyzetméter üzlethelyiség, 62 ezer négyzetméter közintézmény: iskolák, óvodák, szociális és egészségügyi épületek, több mint 200 ezer négyzetméter zöldfelület. A Száva partján 1,8 kilométer sétány megépítését tervezik, míg a központi park 2,7 hektár területen terül majd el. A tervek szerint 17 ezer ember él majd a projektum által fedett területen, és több mint 13 ezer embert foglalkoztatnak majd.

A megállapodás szerint a tőkerészvétel 32 százaléka Szerbiáé, 68 százaléka pedig az egyesült arab emírségekbeli beruházóké. A projektummal az Eagle Hills vállalat 99 évre megkapta a terület bérleti jogát. Vagyis ugyan nem adja el a város a beruházónak a területet, az mégis majd száz évig használati jogot élvez felette. A védelem alatt álló épületeket végül nem tervezik lerombolni, hanem felújítják azokat és kulturális célokra használják fel, ilyen például a Bristol Hotel, a vasútállomás és a papírgyár épülete. A tervek szerint az első munkálatokra már az idén sor kerül. Azoknak az üvegtornyoknak a munkálatait kezdik el, amelyeket már Cannes-ban, a nemzetközi ingatlankiállításon bemutattak. Mégis az ország számára hatalmas beruházásként bejelentett projektum megvalósítására 30 évet irányoztak elő, azzal, hogy a terület felét 20 év alatt kell kiépíteni, a korábban bejelentett legfeljebb 15 év helyett. Aleksandar Vučić április eleji projektbemutatójában ugyanis kiemelte, a Száva óbelgrádi részén már az elkövetkező 3-4 éven belül egész arculatváltáson esik át a terület.

A megállapodás aláírása közben, amire a belgrádi Földtani Intézetben került sor, belgrádiak tüntettek a projektum ellen. Megközelítőleg ezren gyűltek össze, hogy rámutassanak, a Belgrád a vízen projektum teljesen elüt majd Belgrád építészeti stílusától és hangulatától. Erre a Száva újbelgrádi partja jobban megfelelt volna, kevesebb költséget igényelt volna, sőt, Újbelgrádhoz jobban illettek volna a tervezett üvegépületek. A Ne da(vi)mo Beograd (Nem adjuk Belgrádot/Ne fojtsuk meg Belgrádot) kezdeményezés a közjó eltékozlását akarta megakadályozni. Rendeletre azonban az összegyűlt tömeg és a Földtani Intézet közé villamosokat állíttattak, hogy ezzel eltakarják a tüntetőket az Egyesült Arab Emírségek delegációja elöl, ám ők sem hagyták magukat, hangos kiáltozással tudatták az illetékesekkel, ők továbbra is ott vannak, tiltakoznak.

A Belgrád a vízen projektum megvalósítására első lépésként az Eagle Hills vállalat 300 millió eurót különít el, illetve 150 millió eurót tőke formájában, továbbá 150 milliót kölcsön formájában. Előrejelzések szerint az Eagle Hills további 90 millió euró kölcsönt nyújt majd Szerbiának a vasúti objektumok kihelyezésére, illetve 40 millió eurót a kisajátítási folyamatok befejezésére.

Siniša Mali, Belgrád polgármestere nyilatkozata szerint ugyanakkor a vasút kihelyezésére szánt kölcsön nem része a Belgrád a vízen projektum pénzügyi konstrukciójának.

– A kormány kölcsönt kap majd a vasútállomás kihelyezésére, ami 90 millió euróba kerül. Ezt az összeget visszafizetjük majd. A Prokop költsége ez, nem pedig a Belgrád a vízen projektumé. Ennek megvalósításával felszabadítjuk a projektum második fázisához szükséges területet – mondta Mali. Rámutatott, ezidáig 190 épületet leromboltak, 90 családot kitelepítettek és megtisztították a területet.

Zorana Mihajlović összefoglalta, mi mindent sikerült a kormánynak ezidáig megvalósítani. Mint elmondta, az öreg hajókat eltávolították, és megfogalmaztak egy törvényt, ami a csak a Belgrád a vízen projektumot szabályozza. Kiemelte, az építkezés már nyáron megkezdődhet, és a további munkálatok az építőipar mellett bevonják majd a gépipart és több más ipart is foglakoztat majd.

Mohamed Alabbar pedig kiemelte, a legkorszerűbb technikát alkalmazzák majd az építkezésnél. A tervezett tornyok megépítésére pedig nagy az érdeklődés a kivitelező vállalatok részéről.