2024. május 2., csütörtök

Európa legnagyobb hústermelője Szerbiában

Bánátban építené az első farmokat a német Tönnies vállalat

A németországi Tönnies húsfeldolgozó vállalat és a szerb kormány képviselői tegnap Belgrádban szándéknyilatkozatot írtak alá a külföldi cég szerbiai térhódításáról. A tervek szerint a Tönnies évente hárommillió sertést hizlalna fel a Szerbiában létesített mintegy húsz farmon. Hogy a termelési lánc teljes legyen, a takarmányt is helyben termelik meg, az államtól bérelt szántóföldeken.

A németországi Tönnies húsfeldolgozó vállalat – a legnagyobb Európában – képviselője, Daniel Nottbrock és Željko Sertić gazdasági miniszter látta el tegnap kézjegyével azt a szándéknyilatkozatot, melynek értelmében a külföldi fél 420 millió eurót ruház be Szerbiában évi 3 millió sertés tenyésztésére.

A szerződés aláírásakor jelen volt Aleksandar Vučić kormányfő is, aki szerint a német vállalat szerbiai befektetése az országot a régió vezető sertéstenyésztőjévé lépteti elő. A szándéknyilatkozat aláírása nagy jelentőséggel bír Szerbia számára, mivel az észak-rajna-vesztfáliai vállalat 20 farmon 3 millió hízósertést tervez tenyészteni – mondta a miniszterelnök.

Vučić hozzátette azt is, hogy a következő egy hónapban – amint kiszavazzák a módosítási javaslatokat a jelenlegi földtörvényben – újabb szerződéskötésre is sor kerül, mert lehetővé válik majd a külföldiek számára a hosszú távú földbérlés. Eddig úgy tudni, hogy az első öt farmot Bánátban kezdik építeni, közvetlenül a szerződés aláírása után, már a nyár folyamán, mégpedig Pancsován, Kevevárán (Kovinban), Nagykikindán, Nagybecskereken és Versecen. A további helyszínekről folynak a tárgyalások – tette hozzá a kormányfő.

A németek sürgetnék a munkálatokat, mert szerintük legalább 10 farmot kellene létrehozni, hogy megépülhessen a vágóhíd. Minden egyes farmba 21 millió eurót fektetnének, és mindegyikben 150 munkást foglalkoztatnának – részletezte a miniszterelnök.

Clemens Tönnies, a német húsfeldolgozó vállalat vezetője kijelentette, a kukorica és a takarmány termesztésétől kezdve a sertések tenyésztéséig mindent Szerbiában fognak végezni. A cégvezető hozzátette, hogy terveik között szerepel egy oktatóközpont létrehozása is, ahol a szerbiai fiatalok elsajátíthatnák a legkorszerűbb tenyésztési technológiákat.
A Tönnies terjeszkedni szeretne a délkelet-európai piacokon, és ezért hosszú időre szeretné megvetni a lábát Szerbiában. A technológiai és termelői szektorban mintegy 420 millió eurót szándékozik beruházni.Vučić szerint a befektetések hatására jelentősen megnövekszik majd a mezőgazdaság kivitele, javul a hús minősége és csökkenni fog a munkanélküliség.

Az 1971-ben alapított Tönnies évente mintegy 17 millió sertést és kb. 400 ezer marhát tenyészt, így évente több mint 5 milliárd euró forgalmat valósít meg.