2024. május 1., szerda

Ciprus: Akıncı békülne

Májusban akár már fel is újíthatja a ciprusi görög és török közösség a szigetország újraegyesítéséről tavaly ősszel félbeszakadt tárgyalást. Az újrakezdéshez szinte minden feltétel adott.

Ciprus északi részén – a helybeli törökök által önhatalmúlag kikiáltott, de csak Ankara által elismert „államban” – vasárnap tárgyaláspárti elnököt választottak. A második, döntő fordulót a baloldali Mustafa Akıncı nyerte; több mint húsz százalékkal megelőzve a keményvonalas konzervatív Derviş Eroğlu eddigi elnököt.

A 67 éves győztes sokáig a megosztott ciprusi főváros, Nicosia török részének volt a polgármestere. Magabiztos választási sikere után a 300 ezer lakosú Észak-ciprusi Török Köztársaság élére kerül, ötéves mandátummal.

Akıncı már többször hitet tett az 1974-ben – egy görög puccskísérletet követő török invázió következményeként – kettéosztott sziget újraegyesítését szolgáló béketárgyalások (felújítása) mellett. Neki tehát biztosan nem lesz ellenére az egyezkedés.

A helyi görög és török közösség közötti tárgyalások azért akadtak meg hirtelen, mert Törökország kőolaj- és gázmezők után kezdett kutatni Észak-Ciprus közelében, a tenger alatt. A szigetország görögök lakta része, a 2004 óta EU-tag Ciprusi Köztársaság emiatt éles vitába keveredett Törökországgal. A görög ciprióták vezetése azzal vádolta Ankarát, hogy törvénytelenül kezdte meg a feltárásokat, ráadásul olyan területen, ahol nincs semmi keresnivalója. Törökország időközben visszakozott, és mindkét fél ismét abban érdekelt, hogy folytassák a megbeszéléseket a sziget jövőjéről.

A 830 ezer lakosú Ciprusi Köztársaság kormánya máris üdvözölte Akıncı megválasztását, egyszersmind kifejezte reményét, hogy „hamarosan őszinte és tartalmas párbeszéd kezdődhet”. A török ciprióták is kedvező változásokban reménykednek. Sokan abban bíznak, hogy a hamarosan megkezdődnek a béketárgyalások, és a sziget belátható időn belül egyesül.

A törökök egy része megelégedne már azzal, ha „országuk” nemzetközi elszigeteltsége enyhülne a következő években. Akadnak persze pesszimisták is. Szerintük az új elnök keze meg lesz kötve, a vezetőszárat pedig Ankarából fogják mozgatni. Abból a központból, amely „török” Ciprus költségvetésének csaknem egyharmadát állja, immár évtizedek óta.

Bírálói fel is rótták a leköszönő elnöknek, hogy túl szorosra fűzte a kapcsolatokat Törökország kormányával. Sokan viszont attól tartanak, hogy ez a függőség Akıncı megbízatási ideje alatt sem változik.

A török ciprióták új vezetője mindenestre optimista. Abban bízik, hogy egyszer megérik az idő a változtatásra (talán már az ő elnöksége alatt), s akkor már nem lesz erő, ami azt megakadályozhatja.