2024. május 19., vasárnap

Munka ünnepe a Mini Jugoszláviában

A szervezők május 2-án várják a kikapcsolódásra vágyó vendégeket

Az idén is megünneplik a 4. Mini Jugoszlávia megalapításának évfordulóját és a munka ünnepét, s a szervezők május 2-án finom ebéddel, itallal, zenével és sportrendezvényekkel várják a vendégeket a Majer Ottmár utca 1-es szám alatt.

Olajos Nagy Miklós, a Tito Központ képviseletében kiemelte, a Mini Jugoszlávia Mozgalmat a Tito Központ a kezdetek óta támogatja, és az idén is részt vesznek a rendezvényen. Május 2-án különböző nemzeti hovatartozású emberek jönnek össze a Mini Jugoszláviában, s mint hangsúlyozta, nem csupán a nosztalgiáról szól ez a rendezvény, hanem a Tito idejében meglévő értékek ápolása, mint a szolidaritás, a barátkozás, az együttélés miatt jönnek össze, s ez jó alkalom a nacionalizmus elleni fellépésre is.

Blaško Gabrić szervezőként elmondta, tizenharmadik éve igyekeznek őrizni a dolgozók jogainak hagyományát, azaz megtartani a munka ünnepét.

– Miért szeretjük Jugoszláviát? Mert ott még a munkásoknak megvoltak mindazok a jogaik, melyek ma nincsenek, s habár demokráciában élnek, de híján az emberi jogoknak, mert a munkaadó bármit megtehet velük, az állam pedig a levegőbe beszél. Szeretettel várunk minden szabadkait, hogy a munka ünnepét vidáman töltsük el együtt, hogy visszaidézzük azokat az időket, amikor még mi voltunk a tulajdonosai az államnak, a gyáraknak, a munkahelyeknek. Szeretném egyúttal megköszönni a fiataloknak, hogy aktívan kiveszik a részüket az előkészületekből, s a jövőben nagyobb szerepet vállalnak a mozgalomban – jelentette ki Gabrić, aki arról is beszámolt, hogy bár már tavaly is megpróbálkoztak vele, néhány napja ellopták a Titót ábrázoló bronz mellszobrot, melyet Sava Halugin készített, s ami tizenhárom éve ott állt a Mini Jugoszlávia területén. Azt is elmondta, hogy megbeszélést folytatott Maglai Jenő polgármesterrel arról, hogy a Mini Jugoszláviát a városnak kellene átvennie, a nyílt téri múzeumot működtetnie, mely iránt nagy lenne az érdeklődés a turisták körében is, hiszen Jugoszlávia mindenki számára fogalom volt, ehhez azonban először fel kellene azt újítani, mivel több alkalommal is betörtek oda, és nagyon sok dolgot tönkretettek, elloptak.

Goran Gabrić a szombati programmal kapcsolatban elmondta, az idén is megtartják a sakkbajnokságot, melyet az idén Székely Géza szabadkai sakkjátékos emlékének szentelnek, ez tíz órakor veszi kezdetét, 11 órától pedig kezdetét veszi a zenés program, fellép Tamara Babić és Martina Kopilović, programmal készülnek a gyerekeknek, és kedvezményes áron lehet majd ebédet kapni, katonai bab és marhapörkölt közül lehet majd választani.

– Szeretném megköszönni azoknak a fiataloknak, akik segítettek a terepet rendbe tenni, egyúttal bejelenteni, hogy a nyár folyamán több edukációs programmal is készülünk elsősorban a környezetvédelem területén, illetve szeretnénk majd táborokat is szervezni a Mini Jugoszlávia területén – tette hozzá Goran Gabrić.