2024. április 28., vasárnap

Ady-napot tartottak Bácskossuthfalván

Az elmúlt hétvégén megtartották a már hagyományosnak számító Ady-napot Bácskossuthfalván, melyen a helybeli művelődési egyesület csoportjai mellett a magyarországi Szakmár település néptáncosai is felléptek. Gogolyák Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy a két települést hosszú barátság köti össze. Hozzátette, hogy ez a rendezvény a barátkozásról és a két település közti jó kapcsolat ápolásáról szól.

−2009-ben szerveztük meg először az Ady-napot, akkor láttuk először vendégül szakmári barátainkat. Azóta is jó kapcsolatot ápolunk, egyik évben ők jönnek el hozzánk, a másikban pedig mi megyünk vendégszerepelni hozzájuk. Külön öröm számunkra, hogy egy jubileumi évben, az Ady Endre Művelődési Központ fennállásának 55. évében láthatjuk vendégül a szakmáriakat – mesélte lapunknak a központ elnöke.

A helyi néptánccsoport tagjai a tavalyi év sikeres összeállításaiból adtak ízelítőt. Az ünnepséget a Viola lánykórus szüreti dalcsokra nyitotta meg, ezt követően pedig a Kalamajka gyermekcsoport mutatkozott be. A közönség vastapsa után az első vendégcsoport is a színpadra lépett. A Nádikó gyermekcsoport szatmári és rábaközi táncokat adott elő. A Bokréta néptánccsoport tyukodi táncokat mutatott be, majd a szakmári Menyecskék asszonycsoport Szatmári asszonybál c. előadása következett. A helyi Vegyes kórus tagjai bácskai katonadalokat énekeltek, majd a Nosztalgia tánccsoport rábaközi táncokat adott elő. A Cimborák néptánccsoport fellépését követően a Nádikó csoport zárta a műsort. A közönség vastapsa mellett a helyi és a vendégfellépők együttesen töltötték meg a színpadot egy búcsútánc erejéig.

Az évek óta tartó jó kapcsolat a faluból elszármazott, Markus szül. Bencsik Melinda kezdeményezésének köszönhető, ugyanis amikor belépett a szakmári néptánccsoportba, javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szülőfalujában működő Művelődési Központtal- tudtuk meg Dudás Szilviától, a szakmári néptánccsoport vezetőjétől.

– Nagyon szép élményekkel gazdagodunk minden évben ennek a barátságnak köszönhetően. Fontos számukra a fellépési lehetőség is, de fontosabbak az itt kötött ismeretségek és az öröm, amit akkor érzünk, amikor ide látogatunk – mesélte Dudás.

Az Ady Endre Művelődési Központon belül jelenleg is nagy munka folyik, ugyanis az új koreográfiákat most tanulják a táncosok. Szemlékre, különböző fesztiválokra készülnek. A Méhes Noémi és Torok Benjámin táncospár készül a Fölszállott a páva selejtezőjére, valamint előttük áll még a Községi Szemle és Kőketánc is.