2024. május 3., péntek

Fókuszban az aracsi romtemplom

Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár csütörtökön Törökbecsére látogatott, és az önkormányzat képviselőivel ellátogatott az aracsi romtemplomhoz is. Grujić elmondása szerint az aracsi romtemplom nem csak Vajdaság és Szerbia, de Magyarország számára is fontos műemlék.

- Látogatásom célja, hogy megnézzem, mi történt eddig a romtemplommal és milyen munka vár még ránk. Örülök, hogy az épület biztos lábakon áll, de nyilvánvaló, hogy még sok feladatunk lesz vele, ha szeretnénk megmenteni a jövő számára. A statikai projektum és a videofelügyelet elkészült, munkálatok folytak a rozettákon és a kőplasztikákon, de ezeken felül sok pénz kell még a tető elkészítésére is. Nagy beruházások és komoly régészeti munkálatok ezek, amire komoly gondot fordítunk – jelentette ki Grujić, aki szerint a közeljövőben folytatódnak a munkálatok a romtemplomnál.

Grujić Aracs után Beodrára is ellátogatott, ahol megnézte a Karátsonyi-kastélyhoz tartozó búzaraktárat és a Žeravica traktormúzeumot.  Grujić kiemelte: tervszerű gondolkodással és nemzetközi alapok támogatásával Aracs és Beodra impozáns kulturális örökséget hagyhatna a jövő nemzedék számára.