2024. május 5., vasárnap

Vajdasági és magyarországi együttműködési lehetőségek

Újvidéken járt tegnap a Magyar–Szerb Üzleti Tanács küldöttsége, amelynek tagjait Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, valamint Bojan Pajtić tartományi kormányfő fogadta. A Varga Imre titkár vezette küldöttséget az OTP Bank, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Telekom, a belgrádi magyar nagykövetség, a zentai Horoszcoop kereskedelmi cég, az IT-szektor, valamint a Vajdasági Beruházás-serkentő Alap (VIP Fond) képviselői képezték.
Pásztor István a beszélgetés során kifejtette, hogy szerinte össze kellene állítani egy együttműködési javaslattervet, amelyet a szerb és a magyar kormány együttes ülésén mutatnának be. A további infrastrukturális fejlődésekkel kapcsolatban a képviselőház elnöke kifejtette, hogy folyamatban van a határátkelőhelyek megnyitása, a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonal építési projektumának kidolgozása, valamint Szerbia, Magyarország és Románia közös hármashatárán egy ipari zóna kialakítása. Pásztor hozzátette, hogy a két fél a közeljövőben a meglévő partneri viszonyok ápolásán és az új üzleti befektetőkkel való kapcsolatfelvételen munkálkodik.
Bojan Pajtić kormányfő a tanács küldöttségével folytatott eszmecsere során kiemelte, hogy a regionális együttműködés erősítése fontos az európai uniós pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés érdekében. Ezzel kapcsolatban a tartományi kormányfő emlékeztetett arra, hogy a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program eddigi sikeréhez nagyban hozzájárult a tartományi adminisztráció. Az IPA-program keretében a Szerbiának szánt összes pénz 87 százaléka Vajdaságban került befektetésre – mutatott rá Pajtić.
A tanácskozáson kiemelték, hogy Magyarországnak konkrét együttműködési lehetőségei vannak Vajdasággal. Elsősorban a kender ipari szintű gyártásában, az IT-szektorban és a korszerű kommunális járművek gyártásában adottak a feltételek a két fél gazdasági együttműködésének elmélyítésében. Magyarország érdekelt a mezőgazdaság fejlődésének, főleg a kertészetnek, az erdészetnek és a technológiai projektumoknak a serkentésében. A tanácskozás végén a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben is a kapcsolatok kiszélesítését szorgalmazzák, és ebben nagy szerepet játszanak a szerbiai, valamint a magyarországi üzletemberek – áll a tartományi kormány sajtószolgálatának közleményeiben.