2024. május 1., szerda

Az ombudsman nem tágít

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának irodája kiállt Saša Janković mellett

Személyesen megyek el a tavalyi büszkeségnapi felvonulásról készített dokumentumokért a Katonai Biztonsági Ügynökségbe (VBA), jelentette be szerdán Saša Janković köztársasági ombudsman, aki szerint Bratislav Gašić védelmi miniszter törvényi kötelessége ellenére sem adta át az ügyről rendelkezésére álló összes dokumentumot. Ezzel szemben a védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy a szóban forgó ügyről semmilyen újabb dokumentumok sem léteznek, az emberi jogvédő munkatársai az ellenőrzés során pedig semmit sem találtak. Az ombudsman azonban mást állít.

– Amikor a védelmi minisztériumtól adatokat kértem, a VBA azt jelentette, hogy nem rendelkezik dokumentumokkal, így nem tudja őket számomra kézbesíteni, később viszont mégis küldött dokumentumokat. Ekkor gyanút fogtam, hogy nem kaptam meg az összes dokumentumot, ezért a munkatársaim meglátogatták a VBA-t, ahol beigazolódott a gyanúm. Mivel ezek az adatok a legmagasabb szintű titkosítással vannak ellátva, személyesen megyek el a VBA-ba megtekinteni őket, hogy tényekkel támaszthassak alá minden körülményt. A katonai rendőrség készített jelentéseket, és a védelmi miniszter a törvényi kötelessége ellenére sem hajlandó átadni azokat az ombudsmani hivatalnak – nyilatkozta Saša Janković.

Az emberi jogvédő szerint az egész történet átlépte már Szerbia határait, és ezért felvetődik a kérdés, hogy a szerbiai társadalom mennyire nőtt fel a szóban forgó helyzethez. Véleménye szerit a társadalom megérett, és mindazt, amit a polgárok érzékelnek, azt a nemzetközi szervezetek is látják, és ezért a hatalom előbb vagy utóbb nem ad többet aggodalomra okot a nemzetközi szervezeteknek.

AZ ENSZ AGGÓDIK

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának irodája kedden este aggodalmát fejezte ki a szerbiai hatalom és a hatalmon levő Szerb Haladó Párt tagjai által a Saša Janković köztársasági ombudsman ellen kifejtett „folyamatos és egyre kifejezőbb nyomásgyakorlás” miatt. A tanács közleménye szerint a szerb hatalmat arra kérték, hogy fordítson több figyelmet a problémára, és határolódjon el a köztársasági ombudsmant érő vádaktól. Kiemelik, hogy az európai uniós csatlakozási tárgyalások során a 23. fejezet egyik kulcskérdése a független intézmények működése, így a köztársasági ombudsman intézménye is.

– A szerbiai hatalom akkor kezdte meg az ombudsman elleni nyomásgyakorlást, amikor az emberi jogvédő vizsgálatot rendelt el a VBA ellen, majd áprilisban, amikor az ombudsman bemutatta a 2014-es évi szerbiai emberi jogi jelentését, a nyomásgyakorlás fokozódott – áll az iroda közleményében. Hozzáteszik, hogy szerb kormány tagjai akkor kezdték el firtatni az ombudsman hitelességét és a professzionalistát, amikor a jogvédő aggodalmát fejezte ki a VBA működését illetőleg, valamint annak a gyanújának adott hangot, hogy az ügynökség illegálisan helyezte figyelem alá az ellenzéki pártok tagjait, egyes szakszervezeti vezetőket és bírákat. A közlemény szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosának irodája felkereste a szerb kormányt, az pedig kijelentette, hogy tiszteletben tartja az ombudsman intézményét és vizsgálatot, valamint eljárást indít az emberi jogvédőt ért fenyegetések és nyomásgyakorlások miatt.

– Mindezek ellenére, az utóbbi három hétben újból felerősödtek az ombudsman személyét érő támadások, amelyekben legfőképp az SZHP közeli sajtótermékek vesznek részt, és amelyeket az állami hivatalnokok negatív nyilatkozatai támogatják. Különösen aggasztó, hogy Jankovićot összefüggésbe hozzák egy 1993-ban öngyilkosságot elkövetett személlyel, az újságok pedig „gyilkos”, „fegyvercsempész” és „gyanúsított” jelzővel illetik az ombudsman személyét – olvasható a közleményben.

Az iroda kiemeli, hogy miután Saša Janković 2007-ben hivatalba lépett, a köztársasági ombudsman hivatala nemzetközi szinten a legjobb osztályzatokat érdemelte ki.

A Demokrata Párt az ENSZ emberi jogi főbiztosának irodája által kiadott közlemény után közleményben fejezte ki sajnálatát, hogy Aleksandar Vučić kormányának beleegyezésével a szerbiai biztonsági szolgálatok nyomást gyakorolnak a köztársasági ombudsmanra, ezzel pedig megcsorbították Szerbia nemzetközi tekintélyét.

ÚGY TŰNT NEKEM...”

Bratislav Gašić védelmi miniszter miután kedden nyílt levélben kért a jogvédőtől arra a kérdésre választ, hogy „hogyan ölték meg Predrag Gojkovićot”, szerdán kijelentette, hogy nem rendelkezik információval az ügyről, és csak azért nevezte „gyilkosságnak” az ügyet, mert a sajtóban megjelentek miatt annak tűnt neki.

– Az elolvasottak alapján úgy tűnt nekem, hogy gyilkosság történt. Az emberrel valami történt, vagy öngyilkos volt, vagy megölték. Nem ítélkezem előre, hanem polgárként azt követelem, hogy járjanak utána az ügynek – mondta Gašić.

Saša Janković köztársasági ombudsman, aki az öngyilkosságról szóló rendőrségi jegyzőkönyvek megjelenése után azt mondta, hogy többet nem foglakozik az üggyel, kijelentette, hogy nem kommentálja a védelmi miniszter által közzétett nyílt levélben megjelent állításokat.