2024. május 3., péntek

Szerbiai múzeumok tíz napig

Május 9-e és 18-a között országszerte ingyenes múzeumi rendezvénysorozat szerveznek

A jelentősebb múzeumok Szerbia-szerte egy kezdeményezéssel álltak elő, amely szerint 10 napon keresztül reggel 10-től este 10-ig kiállításokat, bemutatókat, műhelymunkákat, beszélgetéseket és egyéb programokat szerveznek. A Szerbiai múzeumok tíz napig 10-től 10-ig elnevezésű rendezvénysorozatot 110 helyszínen május 9-e és 18-a között rendezik meg.

A Szerbiai múzeumok tíz napig 10-től 10-ig elnevezésű rendezvénysorozatot 110 helyszínen május 9-e és 18-a között rendezik meg. Az Újvidéki Múzeum székhelyén, a Péterváradi várban kedden Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár, Vesna Jovičić, az Újvidéki Múzeum igazgatója, Bojana Borić Brešković, a Belgrádi Nemzeti Múzeum igazgatója, Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica Srpska Galéria igazgatója és Vanja Vučenović, Újvidék városi tanácsának kultúrával megbízott tagja sajtótájékoztatót tartott. A tíz napos rendezvényt a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium védnöksége alatt a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, valamint az Újvidék város kulturális tanácsa a múzeumokkal közösen szervezi. Az Európai Unió szerbiai küldöttsége, a Nemzetközi Múzeumszövetség Nemzeti Bizottsága és a Szerbiai Múzeumtársaság szintén támogatja a Szerbiai múzeumok tíz napig 10-től 10-ig rendezvénysorozatot.
Újvidéken 9 intézmény 10 helyszínnel vesz részt a kulturális programsorozatban, mondta Tijana Palkovljević Bugarski a sajtótájékoztatón.