2024. május 2., csütörtök

Jubileumi ünnepség és vállalati kiállítás

Ötvenöt éves a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola – A hétvégén rendezik meg a Virtuális Vállalatok VI. Kiállítását

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli meg alapításának ötvenötödik évfordulóját a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, amelynek illetékesei május 8-án, pénteken este fél nyolctól a Művelődési Házban jubileumi ünnepség keretében emlékeznek meg az intézmény elmúlt évtizedeinek legfontosabb történéseiről, május 9-én és 10-én pedig a November 11. Általános Iskola tornatermében tartják meg a Virtuális Vállalatok VI. Kiállítását, amelyre az egész ország területéről érkeznek résztvevők.

– Az idei évet egyfajta visszatekintésnek szántuk, azok előtt a személyek előtt tisztelegve, akik egykor felépítették a zentai középfokú oktatásnak ezt a szegmensét, éppen ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy az intézményben dolgozhatok ennek a jubileumnak a megélésekor – magyarázta lapunknak nyilatkozva Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója. – Ami a mai helyzetet illeti, állíthatom, hogy a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola az egyik legjobban felszerelt iskola Vajdaságban, ami elsősorban a technikai felszereltségre értendő, hiszen elég, ha csak arra gondolunk, hogy a diákjaink összesen száztíz számítógépet használnak, amelyeknek egyharmadát tavaly sikerült lecserélnünk, de a többi sem idősebb három évnél. Nem szabad megfeledkeznünk a fiatal, ambiciózus és nagy munkakedvvel dolgozó tanári karról sem, hiszen amikor valaki azt kérdezi tőlem, mi a helyzet az iskolában, mindig azt válaszolom, mondjon egy olyan céget, ahol tizennyolc, számos szakmai továbbképzésen részt vett okleveles közgazdász és két jogász ül egy helyen, párosítva a kiváló anyanyelv és idegen nyelv, matematika és más szakos tanárokkal, ez ugyanis szerintem kiválóan jellemzi azt az intellektuális kapacitást, amely ma jelen van az intézményünkben. Mivel már 2007 óta részt veszünk a közgazdasági iskolák reformjában, amely németországi segítséggel valósult meg, ezért mi magunk is a németországi modell szerint oktatjuk a diákjainkat, aminek köszönhetően nem túlzás azt állítani, hogy azok a diákok, akik az intézményünkben befejezik a tanulmányaikat, már másnap készen állnak arra, hogy megfeleljenek a leendő munkahelyük elvárásainak – tette hozzá Tóth Kornél. Elmondta, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában jelenleg három szakirány közül választhatnak a diákok, amelyek közül az egyik az ügyintéző titkár, vagy régi nevén ügyviteli adminisztrátor, a másik a pénzforgalmi ügyintéző, vagy régi nevén pénzügyi adminisztrátor, a harmadik pedig az egyetlen hároméves szak, a kereskedői képzés, amely tavaly teljes mértékben megújult, és sokkal emberközelibb lett, hiszen sokkal több pszichológiát, vásárlási viselkedéstant tanulnak a diákok annak érdekében, hogy minél jobban felkészülhessenek a munka-erőpiaci elvárásoknak való megfelelésre. – A diákjaink a szaktantárgyak mellett az általános tantárgyakból is igen magas szintű oktatásban részesülnek, aminek köszönhetően a mi iskolánk a legjobb példa arra, hogy annak befejezése után a fiatalok szinte bármilyen egyetemre be tudnak iratkozni, és ott kiválóan meg is tudják állni a helyüket – szögezte le az intézmény vezetője, hozzátéve, mivel az iskola diákjai két évvel ezelőtt Borban megnyerték a Virtuális Vállalatok Kiállítása elnevezésű országos szintű megmérettetést, ezért idén a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola adhat otthont ennek a nagyszabású rendezvénynek, amelyet május 9-én és 10-én tartanak majd meg a November 11. Általános Iskola tornatermében.

– Mindkét négyéves szakunkra jellemző, hogy az osztályok két csoportra oszlanak, amely csoportok alakítanak egy-egy vállalatot, amelynek a tanár az igazgatója, a diákok pedig a dolgozói. Az összes adminisztratív és jogi munkát is ők maguk végzik, mégpedig olyan módon, hogy havi vagy kéthavi rendszerességgel váltják egymást a különféle munkahelyeken, tehát a beszerzési osztálytól kezdve a számviteli osztályon keresztül egészen a jogi osztályig minden munkát megismernek, aminek köszönhetően a végzős tanulóink már igen komoly tapasztalatokkal rendelkeznek az adott munkahelyekkel kapcsolatos teendők elvégzése terén. Ebből a tantárgyból Virtuális Vállalatok Kiállításának nevezik a tanulmányi versenyt, amelyet minden második évben tartanak meg Szerbiában. A rendezvényt úgy kell elképzelni, mint egy gazdasági vásárt, azzal a különbséggel, hogy a látogatók nem igazi pénzzel, hanem virtuális pénzzel vásárolnak. Belépéskor minden látogató kap egy bizonyos összegre, jelen esetben ötvenezer dinárra vonatkozó csekket, amelyet a neki legjobban tetsző cégnél költhet el – magyarázta Tóth Kornél, aki elmondta, a kiállítás megszervezését az oktatási minisztérium, Zenta község önkormányzata, a bécsi székhelyű Kultur Kontakt szervezet és számos magánvállalat támogatja.

A rendezvénnyel kapcsolatban bővebb tájékoztatás a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola honlapján található, amely a www.ekonomska-skola.rs címen érhető el, de a szervezők a 024/811-549-es telefonszámon is szívesen válaszolnak az érdeklődőknek a kiállítással kapcsolatos kérdéseire.