2024. május 4., szombat

Lovasíjász az adai kompjáráson

Boldizsár Kornél íjászatot, lovaglást és lovasíjászatot tanít Adán, a Lovasvölgyben, ahol nyári táborokat is szervez többedmagával gyerekeknek

Tekintélyes fakapu, otthonos közösségi parasztház, szabadtéri kemence, istálló, karám, gyakorlópálya íjászathoz és lovasíjászathoz, több száz fa, fürdésre és horgászásra alkalmas tavacska, a dombon Vajdaság jelenlegi legnagyobb lakójurtája, és mindez közel kéthektárnyi területen. Ez Lovasvölgy az adai kompjárásban, a Đuro Đaković utca 100 alatt. A hely tulajdonosa a helybeli Boldizsár Kornél sikeres vállalkozó, a Kooi ruházati márka megalapítója, akinek termékeit világszerte forgalmazzák. A harmincnyolc éves adai férfi a gazdasági vállalkozásának sikerei mellett másra is vágyott. Állítása szerint három éve még nem is tudta, hogy mi a ló és az íj. Végül álmai-vágyai a lovagláshoz és az íjászathoz vezérelték, majd Kassai Lajos iskolájában lovasíjásszá ért. Mindezt manapság ő is tanítja hagyományos hun típusú íj használatával az adai Lovasvölgyben.

Boldizsár Kornél (Fotó: Csincsik Zsolt)

Boldizsár Kornél (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Ezt a helyet Lovasvölgynek neveztem, amely egy völgyszerű katlanban található. Az 1,9 hektáros területen sok állat él, lovak félszabad tartásban, mangalicák és kacsák szabadtartásban, továbbá vannak baromfik és kutyák, illetve a tóban halak. A Lovasvölgyet azért hoztam létre, hogy tudjak lovasíjászkodni. Korábban a lóversenypályán edzettem, ahol nem voltak megfelelőek a körülmények, a nyílvesszők mindig kirepültek az ügetőpályára. Szerettem volna létrehozni egy olyan helyet, ahol a Kassai-féle pálya elfér, amihez kell 99 méter hosszú táv, valamint 20-20 méter rá- és levezető szakasz. Ezt itt elfér – magyarázta Boldizsár Kornél. – Véletlenül jött a lehetőség a terület megvásárlására. Pénzem sem volt rá, de külső segítséggel sikerült megvásárolnom. Most már az én nevemen van, egyéves lefizetésre sikerült megszereznem. Már a lóversenypályán jöttek hozzám a gyerekek, amit én nem akartam, mivel én csak edzeni szerettem volna. A gyerekek kérték, hogy jöhessenek edzeni, majd újabb gyerekeket hoztak magukkal. Mostanság hetente 30 ember fordul meg itt, abból 25 gyerek. Most már vannak felnőttek is. A hétvégenként tartunk haladó lovasíjász-edzést, ami úgy kezdődik, hogy 10 kilométert futunk, utána átöltözünk, keveset eszünk, majd következik egy óra lovaglás, egy óra íjászat és utána a lovasíjászat. Általában 9-10 órakor kezdünk, és délután 2-3 órakor fejezzük. Az elmúlt másfél évben annak ellenére, hogy én három éve lovagolok, hét gyereket megtanítottam lovagolni, akik szőrén vagy nyeregben vágtatnak és ügetnek, mindent csinálnak. Öten közülük már lóhátról lőnek. A Lovasvölgyben szinte mindennap van edzés, kedden és csütörtökön a haladók edzenek – hallottuk a tulajdonostól.

Kassai Lajos, a modernkori lovasíjászat megteremtője, amelyet saját iskolájában oktat a Kaposmérő közelében lévő Kassai-völgyben. A Kassai Lovasíjász Iskola tagja Boldizsár Kornél is. Elmondta, hogy évekkel ezelőtt olvasta A lét lámpásai című könyvben Kassai Lajos írását. Nagyon megtetszett neki a lovasíjász életfilozófiája és gondolkodásmódja, valamint nagy hatással volt rá egy fotó, amelyen vágtató ló hátán ülve feszítette az íjat. Akkor nagyon szeretett volna eljutni a kaposmérői Kassai-iskolába, de a kezdeti fellángolást követően ez feledésbe merült. Később Gőhr Károly barátjánál meglátta és kölcsönkérte Kassai Lajos Lovasíjászat című könyvét, amit elolvasott és ismét megtetszett neki a lovasíjászat, de továbbra sem foglalkozott vele:

– Aztán jött egy mélypont az életemben, nem láttam értelmét a munkának. Még több gép, még több munkás, még több épület, még több minden… Mondom magamnak: ez az élet? Ez nem, kellene valami mást is csinálni. Akkoriban Gyarmat István elkezdett lovagoltatni a töltés alatt. Mindig néztem, hogy jó lenne lovagolni. Egyszer sikerült is elmenni hozzá, ami nagyon megtetszett, utána három órán át eksztatikus állapotban voltam. Majd felhívtam a testvérem. A férje családja 30 lovat tart és az ügetősportban érdekeltek. Mondtam neki, hogy testvérkém kérek egy lovat. Azt válaszolta, hogy szülinapomra kapok egyet. Erre én: a szülinapom március végén van, most pedig októbert írunk, nekem most kell a ló. Egy héten belül meglett a ló. Karácsonyra kaptam egy íjat, és akkor belekezdtem mindkettőbe. Nagyon béna voltam, ráadásul egyedül gyakoroltam. Majd a következő év májusában felvételiztem a Kassai Lajos iskolájába, ahova közepes pontszámmal felvettek – mesélte Boldizsár Kornél, aki részletezte a felvételi vizsga követelményeit is. Ezen szerepelt 5 kilométeres futás, hordóugrálás, csatakiáltás, ötperces vigyázzállás, valamint egy-egy szabadon választott vers és ének előadása. – Elkezdtem járni a Lajoshoz edzésekre, és tanultam, tanultam, tanultam.

Lovagló lányok – háttérben a közösségi parasztház (Fotó: Csincsik Zsolt)

Lovagló lányok – háttérben a közösségi parasztház (Fotó: Csincsik Zsolt)

Ott nagyon kemény edzések vannak. Először jártam szerdánként a haladókkal, onnan kirúgott. Kassai Lajos nagyon kemény és katonás, mivel béna voltam, tényleg nem tudtam se lovagolni, se íjazni, csak föltartottam a haladókat. Visszatett a kisgyerekek közé, ahol egy kislány tanított meg lovagolni. Közben megtanultam a szokásokat, hogy mi a rend. Amikor látta, hogy jobban íjazok, és jól lovagolok, akkor megengedte, hogy ismét járjak a haladókkal. Majd ajánlotta, hogy szombatonként járjak edzésre, ami reggel 8 órától estig tartott, legtovább 10 óráig. Az iskolába bármikor eljárhatok. Utoljára a téli edzőtáborban voltam, ahol fizikailag és pszichikailag is teljesen összetörtem, annyira kemény volt – közölte Boldizsár Kornél.

A lovasíjász tulajdonos megrendelésére a közelmúltban az adai Lovasvölgyben felállították Vajdaság jelenlegi legnagyobb téliesített lakójurtája, amely a zalaegerszegi Lisztes Attila munkája, aki elsőként kezdett építeni jurtákat Magyarországon.

– Az eredeti terv hét jurtából álló jurtafalu, amit gyerekek táboroztatására és szálláshelyek biztosítására terveztem. Ez hosszú távú terv, mivel nem aprópénzbe kerül egy ilyen jurta. Ennek a megvalósítása több éves folyamat lesz, remélem, sikerrel járok. A legnagyobbal kezdtem, ez nyolc méter átmérőjű téliesített lakójurta. A többi kisebb lesz, valószínűleg 3 méter átmérőjű jurták lesznek. Kétféle jurta létezik, ez olyan, amelyben van lélekfa, ez a stabilabb. Ez már nem természetes anyagokból készült. A szerkezete fa és a farácsokban a kötések bőrből készültek. A borítása ponyva, olyan, amilyet a teherautókat borítja. A szigetelése pedig modern anyag, amit a ruhaiparban használnak a kabátok bélésébe.

Vajdaság jelenlegi legnagyobb jurtája (Fotó: Csincsik Zsolt)

Vajdaság jelenlegi legnagyobb jurtája (Fotó: Csincsik Zsolt)

A jurta mennyezetének közepén lévő nyílás, a tündök nyitható. Érdekessége, hogy az alatta álló ember hangja visszhangzik. A jurta küldetését még nem tudom, egyelőre közösségi helynek szánom, ahol különféle előadásokat és eseményeket tudunk tartani. A jurtába állítólag 50 felnőtt komótosan elfér és az előadó, aki mindig az ajtóval szemben ül. A jurtán van két ablak is, amit én kértem, hogy világosabb legyen. Az ajtó kisebb méretű, hogy belépéskor az érkező meghajoljon az alázat jeleként – magyarázta Boldizsár Kornél.

Az elmúlt évben Boldizsár Kornél elvégzett egy európai uniós projektmenedzser-képző tanfolyamot, illetve harmadmagával megalapította a Katlan civil szervezetet. Elmondta, hogy a szervezet céljai között szerepel a lovaglás és a lovasíjászat népszerűsítése, a magyar hagyományok ápolása, kézműves-foglalkozások szervezése, a természet-közeli és az egészséges életmódra nevelés. A Katlan az idén 7 projektumot dolgozott ki, amelyekkel anyaországi és helyi alapoknál, szerveknél pályázatot támogatásért nyári rendezvényeinek megtartására, amelynek színhelye a Lovasvölgy. Boldizsár Kornél megjegyezte, hogy a Lovasvölgyben május derekától átfogó programsorozat indul, ami 4-5 hónapot ível át. Ezek között lesznek táborok gyerekeknek, valamint nyílt napok minden érdeklődő számára, valamint meghívásos íjászversenyek.

Délutáni íjászedzés (Fotó: Csincsik Zsolt)

Délutáni íjászedzés (Fotó: Csincsik Zsolt)

Elmondta, hogy a tábor szervezésébe szintén a gyerekek kezdeményezésére fogtak bele, ami mostanra programsorozattá bővült. A helyszínen május 17-én kétdimenziós íjászversenyt tartanak, június 27-én és 28-án rendezik meg az I: Vajdasági Lovasíjász-versenyt. A Lovasvölgyben a lovaglás, az íjászat és a lovasíjászat, illetve a helyet népszerűsítő nyílt napot tartanak majd június 6-án és augusztus 15-én. Továbbá 8 és 15 év közötti gyerekeknek képzett és reformpedagógusok bevonásával táborokat is szerveznek. Július 11. és 15. között lesz a II. Életfa-tábor, amelyben a foglalkozások a természet-közeliséget, illetve az intuitív és kreatív képességek fejlesztését célozzák meg. Augusztusban lesz angol nyelvtábor. Ez életiskola jellegű lesz, ahol nincs füzet és könyv, csak a gyerek, a tanár és a természet. Továbbá matematikatábort is szerveznek, amelyet reformmódszerrel tanító pedagógus vezet majd augusztusban. A helyszínen szeptember 19-én és 20-án lovasíjász edzőtábort is tartanak. Az érdeklődők a rendezvényekről bővebb tájékoztató is kaphatnak a www.lovasvolgy.com honlapon.