2024. május 18., szombat

IV. Nagy Honi Borverseny Horgoson

Csaknem kilencvenfajta bor versengett az idei Nagy Honi Borversenyen, melyet a horgosi Szent Orbán Borlovagrend már negyedik alkalommal szervezett meg. A helybeli, horgosi borokon kívül Vajdaságból magyarkanizsai, palicsi, zombori, kerényi, cservenkai és bácsfeketehegyi borászok küldtek mintát, de akadtak szerbiai, és mint az előző években, most is voltak borok a határon túlról Romániából és Magyarországról is, a legtávolabbi szőlőnedű pedig Koszovóról érkezett. A bírálóbizottság szombaton a Domus Pacisban gyűlt össze, hogy értékelje a beérkezett mintákat.

Az idén főként a fehérborok domináltak, szám szerint ötven minta érkezett, vörösből huszonöt, roséból tizenegy, desszertborból pedig mindössze egy. A zsűri elnöke Kiss Attila borász volt Tápiószentmártonról, aki elmondta, hogy százpontos bírálati rendszer alapján minősítették a borokat, majd később bővebben elbeszélgettek róluk. A borászok a tavalyi borokat illetően elmondták, hogy nem kedvezett a vörösnek, nehéz volt jó bort készíteni belőle, ezzel is magyarázható a minták aránya, de azt is hozzátették, hogy fehérből érkezik mindig a legtöbb minta. A horgosi borászok közül Bíró Nándor is részt vett az eseményen, több borával is benevezett a versenyre.

– Nyolcfajta borom van, ebből négyet neveztem be, roséból a Kékfrankost, fehérből a Chardonnayt és Rajnai rizlinget, a vörösből pedig a borok királyát, a Cabernet sauvignont. Az idén eddig szépnek mutatkozik a szőlő, de a tavaly is szép volt eleinte, csak aztán az időjárás miatt a gyümölcs minősége leromlott, így ez a megmérettetés kimondottan kihívás volt a borászoknak, s legalább megmutatja, hogy ki mit tudott kihozni a szőlőből, s valójában milyen szaktudással rendelkezik – mondta Bíró Nándor.

Ennek az évnek a különlegessége, hogy új kategóriát vezettek be, mégpedig a polgármester borát, melyet a községbeli borok közül választottak ki.

A borverseny eredményeit május 23-án a helyi közösség udvarában tartandó Szent Orbán-napi borünnep keretében hirdetik ki, és borkóstolásra is lesz lehetőség.