2024. május 17., péntek

Ahová mindig hazatérek

Kiállítás a horgosi könyvtárban

Ahová mindig hazatérek címmel nyílt meg Szabó Erdélyi Gabriella első önálló kiállítása az elmúlt héten a horgosi József Attila Könyvtárban. A kiállítás kapcsán Virág Ibolya könyvtáros örömét fejezte ki, hogy a horgosi származású művésznek itt, helyben tudtak kiállítást szervezni.

– Szabó Erdélyi Gabriella igazi művész, Budapesten szerzett diplomát festő-restaurátor szakon. Ez a kiállítás csupán egy szeletkéjét mutatja be annak a szerteágazó munkának és tehetségnek, amelyet fel tud mutatni – mondta Virág Ibolya.

A kiállítás keretében több mint negyven akvarellalkotást láthat a közönség. Témája a táj, s 1989 óta gyűltek Gabriella fiókjában az alkotások, míg most végre a közönség is láthatja őket. A kiállított képek legtöbbje a faluhoz köthető, sokak számára ismerős tájak rajzolódnak ki, akad olyan festmény, amely a falu egy-egy jellegzetes épületét örökíti meg, másutt pedig pusztán az alföldi táj jelenik meg jellegzetes vonásaival. A tájhoz különleges kapcsolat fűzi a művésznőt.

– Ha utazik az ember sok mindent lát, több minden tárul elé, de nekem mégis ez a horgosi környék a legkedvesebb. Ha munkához látok, mindig az alföld van előttem. Elkezdem felvinni a színeket egy üres papírra, s akkor valahogy a kezem úgy mozog, hogy valamelyik tanyát, a Tiszát festem meg, vizet egyébként is nagyon szeretek festeni, ugyanúgy az erdőt és a fákat. Gyerekkoromban mindig nagyon sajnáltam, ha az utcán vagy a falu környékén, az út mellett kivágtak fákat. Akkor már úgy gondoltam, meg kell festenem minden fát, amit látok, hogy emlék maradjon meg róla – meséli mosolyogva Gabriella, aki hozzáteszi, hogy már több helyen állították ki munkáit, de ez az első önálló kiállítása.

Gabrielláék nagy családban élnek, így a festésre nem mindig jut idő, viszont igazi rendkívüli dolog, hogy hat gyermeke közül szinte mindannyian örökölték édesanyjuk tehetségét, jelenleg legidősebb lánya képzőművészeti középiskolában tanul, de Gabriella elmondása szerint még csak hároméves volt, mikor első családi portréját már elkészítette, és a kisebbek is folyamatosan kiváló eredményeket érnek el rajzversenyeken, országosan is. A kiállítás nyáron is várja a látogatókat, a könyvtár megszokott munkaidejében.