2024. május 11., szombat

Vajdaság első virágfesztiválja

Pünkösdre újabb szobrot avatnak Tóthfaluban – Sok vendégre számítanak

Vajdaságban egyedülálló rendezvénynek ígérkezik a május 23-án esedékes I. Nemzetközi pünkösdi rózsa- és virágfesztivál Tóthfaluban, amelynek keretében leleplezik II. Szent János Pál mellszobrát, amely az őszentségét ábrázoló első szobor az országban.

A település az elmúlt években nagyon sokat fejlődött, a sikerük egyik titka pedig talán éppen az, hogy az új tartalmakat mindig össze tudták kapcsolni a meglévővel, egymásra építkezve próbálnak egészet alkotni. A puszta tények önmagukban is elképesztően hatnak, hogy a mai világban, a gazdasági helyzet ellenére egy mindössze hatszázötven fős településen labdarúgó-akadémia, zeneiskola, arborétum, szoborpark létezzen, s e mellé még négyszázötven vendégéjszakát könyvelhessenek el.

A fesztivál a falubeliek reménye szerint rengeteg látogatót vonz majd, egyrészt a falu központjában pompázó kétezer rózsatő, a pünkösdi felvonulás látványossága lesz csalogató, másrészt az ünnep vallási jellege. A Turul-emlékmű és Szabó Dénes mártír plébános szobra után a szoborpark egy szentet ábrázoló alkotással bővül, amely a templom bejáratánál fog elhelyezkedni. Utasi Jenő atya elmondása szerint a szobornak ökumenikus jellege van, hiszen katolikusok és reformátusok adományaiból épült.

– Faragó Zoltán, aki a faluban a turizmust szervezi, régi vágyamat fogalmazta meg ezzel az ötlettel, hogy állítsunk szobrot őszentségének. A szobor a keszthelyi vendégeink adományaiból készült, akik között egyaránt vannak reformátusok és katolikusok, valamint Magyarkanizsa község önkormányzata is támogatott bennünket. A szobrot Török Tibor szobrász készítette, s Orlando Antonini belgrádi apostoli nuncius fogja leleplezni a fesztivál keretében – mondta Utasi Jenő atya.

A turisztikai felelős Faragó Zoltán elmondta, hogy a szobor a vallási turizmus egyik fontos állomása lehet, de ez csak másodlagos érdek, elsősorban a falualapító Tóth József szellemiségét szeretnék továbbvinni ma is.

A fesztivál programjában a virágoké lesz a főszerep, délelőtt virágkötészeti versenyt rendeznek, ebéd után pünkösdi felvonulást tartanak, amelyen a helybeli művelődési egyesületek és vendégcsoportok, valamint intézmények és civil szervezetek is felvonulnak.

A falu fejlődésének egyik megkerülhetetlen feltétele az anyagi források, amelyeket a vezetők főként pályázati pénzből tudnak biztosítani. Lékó Lajos gazdaságfejlesztési tanácsadó beszámolt róla, hogy a közelmúltban számos támogatást tudtak szerezni a szervezetek működésére, a fesztivál megszervezésére, valamint a miniskanzen és arborétum kialakítására. A községtől összesen 295 ezer dinárt, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárságtól 210 ezer dinárt, a NIS kőolajipari vállalattól pedig 400 ezer dinárt nyertek pályázat útján, míg más jogi személyektől 85 ezret. Ez összesen 990 ezer dinár bevételt jelent a falunak. A leendő arborétum jelenlegi helyzetéről Lékó Lajos elmondta, hogy jelenleg a falu köztereit több mint kétszáz növényfajta díszíti, amit továbbra is bővíteni fognak.

A tóthfalui Nyers István Labdarúgó-akadémia négyéves működése óta is szép eredményeket tud felmutatni, a labdarúgó-tehetségek nevelésének sikerét bizonyítja például a Ferencvárosi Torna Clubbal kötött megállapodás, amelynek hosszú távú eredménye lehet, hogy a tóthfalui akadémia diákjai közül kerülnek ki a jövő Fradi-játékosai. Szintén büszkeség a számukra, hogy idén szeptembertől két diákjuk ösztöndíjjal iratkozhat edzőképző főiskolára, név szerint Kiss Róbert (Székelykeve) és Rúzsa Iván (Torda). Emellett már megkezdték az új tagok toborzását is, az utánpótlás nevelését mindenképp szeretnék korán elkezdeni, hogy minél fiatalabb korban megkezdjék a fejlesztésüket.