2024. április 26., péntek

Nem lesz menekülttábor Magyarkanizsán

– Különböző civil és humanitárius szervezetek kínáltak anyagi segítséget menekülttábor kialakítására Magyarkanizsa község területén, amit az önkormányzat vezetősége a többi illetékes szervvel egyhangúlag erélyesen többször is elutasított. Véleményünk szerint ez csak nagyobb tömeget vonzana a község területére, ami éppen az ellenkezője a célunknak, s nem is oldanánk meg vele a problémát – nyilatkozta Lackó Róbert, a magyarkanizsai önkormányzat belügyi szervekkel megbízott kommunikációs felelőse a tegnapi sajtóértekezleten, amelyen a menekültüggyel kapcsolatban összehívott pénteki találkozó részleteiről számolt be.

Az elmúlt időszakban egyre több menekültcsoportot lehetett látni fényes nappal Magyarkanizsa utcáin, ahol a város központjában lévő parkokban vagy a buszállomás közelében lévő padokon telepedtek le. A főként afgán, iráni és szír menekülteket Magyarországról toloncolták vissza, a város pedig csak átmeneti szálláshely a számukra, a jelenlétük mégis aggodalmat keltett Magyarkanizsán.

Ezzel kapcsolatban a község önkormányzata és a helyi rendőrállomás kezdeményezésére munkajellegű megbeszélést tartottak pénteken délben, amelyre a menekültügyi és határügyi kérdésekkel megbízott minisztérium belgrádi vezetője, a nagykikindai rendőrkapitányság vezetője, a külföldiekkel és úti okmányokkal megbízott vezető, a határőrség regionális központjának vezetője Szabadkáról, a Szociális Központ és a szabálysértési bíró is meghívást kapott. A találkozónak egyetlen napirendi pontja a menekültek tömeges jelenléte Magyarkanizsán, valamint lehetséges cselekvési tervek kidolgozása volt.

Lackó Róbert: Nem az önkormányzat feladata a menekültügy megoldása

Lackó Róbert: Nem az önkormányzat feladata a menekültügy megoldása

– Ez a probléma leginkább Szabadkát és Magyarkanizsát érinti, s nem az önkormányzat feladata a megoldáskeresés, mégis érintettek vagyunk a kérdésben – mondta Lackó Róbert. – A helyi belügyi szervekkel jó kapcsolatot ápolunk, határozottan állíthatom, hogy minden idegen a városunkban igazoltatva van, nyilvántartásba vették őket, és kísérik a mozgásukat. Az önkormányzat jobban odafigyel a közterek takarítására, valamint a rendőrségtől is erélyesebb fellépést követel, így már a napokban tapasztalhatták a lakosok, hogy a közterekről eltűntek a menekültek, ami nem jelenti azt, hogy nincsenek itt, de legalább nem ott vannak, ahol a lakosság nagy része megfordul. Pánikra nincs ok, egyetlenegy atrocitás sem történt, amit a menekültek okoztak volna községünkben, de a látvány és a jelenlétük aggodalomkeltő.

Lackó Róbert elmondta, hogy a belügyi szervek emellett az üzérkedésekre is folyamatosan fényt derítenek, de így is az előírtnál kisebb létszámú állománnyal kell a napi teendőiket ellátniuk. Ezért a találkozón hozott határozatok egyik fontos kitétele – amelyeket még tegnap továbbítottak a minisztériumhoz – a rendőrállomás technikai felszerelésének bővítése és a rendőrök létszámának növelése, ezenkívül erősítést kértek az ország határainak azon pontjaihoz, ahol a menekültek bejutnak az országba, s hogy a Magyarországról visszatoloncolt személyeket ne csak Magyarkanizsára szállítsák autóbuszokkal. Az önkormányzat képviselője továbbította a rendőrállomás vezetőjének kérését a lakosság felé, hogy észrevételeikkel segítsék a rendőrség munkáját.