2024. május 5., vasárnap

Vajdaságban ülésezett a Magyar Baptisták Világszövetsége

A Magyar Baptisták Világszövetségének (MABAVISZ) tanácsa szombaton Palicson ülésezett. Az ülést követően Szabadkán az új városháza nagytermében a baptista közösségek életéről tartottak ismertetőket, majd a tanács átadta a MABAVISZ életműdíját, a Kornya-díjat, amelyet az Erdélyből elszármazott New York-i, több mint 11 ezer embert megkeresztelt Kulcsár Sándor lelkész érdemelt ki. Ezt megelőzően a tanács tagjai – a Magyarországi Baptista Egyház, a Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége, az Észak-amerikai Magyar Baptista Szövetség elnökei, a kárpátaljai, a felvidéki és a vajdasági magyar baptista közösségek vezetői Kishegyesen ünnepélyes keretek között megnyitották a gyülekezet új imaházát.

Az életműdíjban részesült Kulcsár Sándor lelkész 11 ezer embert keresztelt meg szolgálata során (Fotó: Diósi Árpád)

Az életműdíjban részesült Kulcsár Sándor lelkész 11 ezer embert keresztelt meg szolgálata során (Fotó: Diósi Árpád)

Nyúl Zoltán pacséri baptista lelkész, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa lapunknak elmondta, hogy a kishegyesi közösség az ötvenes évek óta létezik és jelenleg 30 tagot számlál, bár jótékonysági akcióikban sokkal többen, megközelítőleg nyolcvanan vesznek részt.

Az ülésről szólva elmondta, hogy az egyéves rendszerességű együttműködést takar.

– Sokféle dolog átnyúl a határokon túlra és óriási jelentősége van, hogy ezáltal mindenki tudja, egy családhoz tartozunk és számíthatunk egymás segítségére – mondta Nyúl Zoltán. Hozzátette, az együttműködés nem csak az ülésben merül ki, ugyanis közös konferenciáik, képzéseik, kiadványaik is vannak.

Mint elmondta, a gyülekezetek ilyen alkalmakkor tudják meg, hogy melyik területeken erősödik, vagy gyengül a közösség, hol tudnak valamit tenni, vagy segíteni.

– Most Kárpátalja van nehéz helyzetben. Mi, akik átéltük a kilencvenes évek balkáni háborúit, nagyon átérezzük, milyen helyzetben vannak ma a kárpátaljaiak. Ugyanarról beszélnek, mint amiről mi beszéltünk a kilencvenes években. Már hónapok óta gondolunk rájuk és gyűjtünk, a gyűjtésünket pedig most adjuk át. Attól függetlenül, hogy nálunk sem könnyű a helyzet, rengeteg a munkanélküli és a nehéz helyzetben élő polgár, nagyon szépen, tisztességesen adakozott mindenki, akit megszólítottunk – mondta a lelkész.

A nap a Szegedi Ökumenikus Gospel kórusnak a szabadkai régi városháza dísztermében adott koncertjével ért véget. A program folytatásaként másnap a MABAVISZ vezetői Észak-Bácska különböző baptista gyülekezeteiben, Szabadkán, Mérgesen, Csantavéren, Pacséron és Bácskossuthfalván szolgáltak.