2024. április 20., szombat

Kihívás előtt az oktatás

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

A multimédia és az információs és kommunikációs technológiák alkalmazása az oktatásban a témája annak a kétnyelvű, kétnapos konferenciának, amely pénteken kezdődött el a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, és amelyet a Kar a magyarországi Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal közösen szervezett meg. A résztvevőket Lepeš Josip, az MTTK megbízott dékánja köszöntötte, Takács Márta pedig a házigazda szerepében mutatta be a Kar működését. A továbbiakban a konferencia jelentőségét Simonics István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az oktatásban szakosztály alelnöke, a magyarországi szervezőbizottság vezetője vázolta fel:

– 2011-ben született meg az ötlet, hogy a Multimédia az oktatásban konferenciát minden második évben külhoni magyar vidékeken tartsuk, Csíkszeredán kezdődött el ez a hagyomány, folytattuk Kassán, majd pedig Szabadkán. A legfontosabb számunkra, hogy egyensúlyt hozzunk létre, a helyi és a magyarországi szakemberek közösen mutassák be új kutatási eredményeiket. A plenáris előadások után tíz szekcióban megközelítőleg hatvan előadásra kerül sor – hallottuk Simonics Istvántól.

A résztvevőkhöz Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója is szólt:

– Alapvető üzenetünk, hogy a múlt értékeit megőrizzük, a jelenhez alkalmazkodjunk, a jövőt pedig a legjobb tudásunk szerint alakítsuk. Ez a konferencia az utóbbi részére vonatkozik leginkább – mondta Alföldi István.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is üdvözölte a vendégeket:

– Az informatika gyors fejlődése folyamán, az elmúlt húsz évben olyan mértékben fejlődött az infokommunikációs technológia, hogy nagy kihívások elé állították az oktatást és a felnőttképzést. A megváltozott digitális környezethez, a pedagógusoknak a tanulóikhoz képest lépéselőnnyel kell rendelkezniük. A konferencia szekcióüléseinek témakörei, széles spektrumban foglalkoznak a multimédiafejlesztés lehetőségeivel, a tanulási környezet módszertani és didaktikai kérdéseivel, a technikai és technológiai változásaival – hallottuk Jerasz Anikótól.

A konferenciát Gulyás István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az oktatásban szakosztály elnöke nyitotta meg:

– Szakosztályunk célja a Kárpát-medencében lévő szakemberek összehozása. Bízunk abban, hogy ez a konferencia szorosabbra fűzi a kapcsolatokat, hatékonysága pedig a mindennapokban is megmutatkozik – mondta Gulyás István.