2024. május 24., péntek

Általános írországi vélekedés szerint megszavazták az azonos neműek házasságának legalizálását

Mind a támogatók, mind az ellenzők táborának prominens képviselői szerint megszavazta az ír lakosság az azonos neműek házasságának legalizálását. Ez derül ki hírügynökségek szombati tudósításaiból.

Az előző napi referendum eredménye még nem ismert.

Az RTE állami médiavállalat becslése szerint az "igen" tábor győzelme elsöprőnek tűnik, Kevin Humphreys miniszter kétharmad-egyharmad arányt jósol. Aodhan O'Riordain, az esélyegyenlőségért felelős miniszter szerint is győztek a melegházasságot támogatók, és a részvételi arány példátlanul magas volt, az ügy heves érzelmeket váltott ki az írekből.

Az azonos neműek házasodásának jogát minden parlamenti párt, a nagy munkaadók és sok híresség támogatja, és azt remélik, hogy a népszavazás mérföldkő lesz abban a folyamatban, amelyben Írország, amelyet sokáig Nyugat-Európa társadalmilag egyik legkonzervatívabbnak országának tekintettek, fokozatosan átalakul.

"Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja" - jelentette ki David Norris, aki a hetvenes évek végén kezdte kampányát a melegjogok érvényesüléséért.

A homoszexualitást bűnnek tartó katolikus egyház a templomok falain belülre korlátozta az alkotmánymódosítás elutasítására buzdító kampányát, szemben a más országokban - mint például Franciaországban - tapasztaltakkal, ahol az egyház tiltakozása nyilvános és aktív volt. Írországban világi vallási csoportok vezették a "nem" kampányt.

A tervezet egyik fő ellenzője, John Murray, az Iona Intézet katolikus jogvédő szervezet egyik tisztségviselője azt mondta: "Mindenki az igenek győzelmét jósolja, ami csalódást okoz nekem".