2024. május 18., szombat

Ellentámadást indítottak az iraki erők Ramádinál

Az iraki hadsereg ellentámadást indított szombaton az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen a stratégiai jelentőségű nyugat-iraki Ramádi városnál, el-Anbár tartomány székhelyénél.

A síita milíciák és törzsi egységek által támogatott hadseregnek ez az első támadása azóta, hogy az Iszlám Állam fegyveresei hat nappal ezelőtt elfoglalták Ramádit.

Május 17. óta az Iszlám Állam ismét győzelmek sorozatát arathatta le Irakban és Szíriában is, ugyanis újabb területeket vont ellenőrzése alá a két országban, és elfoglalt egy határátkelőt is. Az iraki kormány attól tart, hogy az el-Anbár tartomány nagy részét ellenőrző dzsihadisták a főváros, Bagdad felé vagy dél-iraki területek felé fordulnak.

A szombaton kezdődött műveletben a helyi és szövetségi rendőrség, az iraki belügyminisztérium gyorsreagálású egységei, a reguláris hadsereg katonái, valamint síita milíciák vesznek részt - közölte egy iraki rendőrezredes.

Haider al-Abádi iraki síita miniszterelnök a napokban döntött arról, hogy további síita milíciákat küld a többségében szunniták lakta tartományba, miután Ramádi ostromakor az iraki vezetésnek ismét szembesülnie kellett az iraki hadsereg hasznavehetetlenségével.

Dzsafar Huszeini, a Kataib Hezbollah nevű síita milícia szóvivője azt mondta, több mint kétezren állomásoznak a térségben, és sikerült biztosítaniuk a környékbeli Halidíját és a települést Habbaníjával összekötő utat.

A térségben tartózkodó ezredes az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a csapatok megkezdték a Ramáditól hét kilométerre fekvő, előző nap a dzsihadisták kezére került Huszejba városának visszafoglalását.

El-Anbár székhelyének eleste az iraki erők számára az utóbbi egy év legnagyobb vereségét jelenti, és árnyékot vet az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tevékenységére. A szövetség repülőgépei péntek óta 22 alkalommal mértek légicsapást az Iszlám Állam iraki állásaira, s ezek közül négyszer bombázták Ramádi környékét, míg Szíriában öt támadást intéztek a dzsihadisták ellen - derül ki a helyi amerikai erők közleményéből.