2024. május 2., csütörtök

Határtalanul, egy kicsit másként

Hatvan budapesti diák három napot töltött kishegyesi társaikkal – Nemcsak a helyek, hanem az itteni emberek megismerése is fontos, véli a budapesti iskola igazgatója

A budapesti Herman Ottó Általános Iskola diákjai a Határtalanul program keretén belül idén negyedik alkalommal látogattak Kishegyesre. Összesen 59 hetedikes diák és 6 pedagógus vett részt a programban, amely lényegesen eltér más magyarországi iskolák hasonló tanulmányútjaitól, számolt be lapunknak Tószegi Attila, az iskola igazgatója.

– A gyerekek otthon kezdik meg a felkészülést egy előkészítő nappal az itteni három napos programra. Ezen megismerik a Délvidéket, az ide kapcsolódó történelmi, kulturális eseményeket, valamint a Trianoni békeszerződés előzményeit és hatását. Ezt követően jövünk ide. Az első napon mindig Szabadkát nézzük meg, majd ezután érkezünk Kishegyesre, ahol gyerekeink megismerkednek a kishegyesi gyerekekkel. Második nap már közösen utazunk Belgrádba, majd visszafelé megnézzük Péterváradot. A zárónapon Kishegyessel ismerkednek meg, majd délután még ellátogatunk a Palicsi-tóra. Ezt a programot 5 évvel ezelőtt dolgoztuk ki az iskola néhány tanárával. Úgy gondoltuk, hogy nem azt az utat járjuk, hogy elfogadjuk különböző cégek pályázati ajánlatait. Szerettük volna ezt a lehetőséget úgy kihasználni, hogy egy élő közösséghez menjünk el és megismerjük testközelből. Nem csak úgy, hogy fél órára megállunk egy településen, mondunk néhány szót a gyerekeknek és megyünk tovább. Számunkra fontos, hogy élő kapcsolat alakuljon ki – mondta Tószegi.

Ez az újszerű megközelítés az igazgató szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a gyerekek a korábbi útjaik után is tartották a kapcsolatot az interneten. A közvetlen kapcsolat mellett a program anyagi vetülete is lényeges.

– Ily módon nem egy cégen keresztül használjuk fel a pályázati pénzt, hanem itt helyben, a kishegyesi közösségben költjük el. Itt szállunk meg, itt étkezünk, így a pályázati forrásokat az útiköltség kivételével itteni embereknél költjük el – hallottuk Tószegitől.

A budapestiek látogatása kapcsán azt is lényeges megemlíteni, hogy nem üres kézzel érkeztek. Vendéglátójuk a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola jelentős ajándékokat kapott tőlük.

– Minden évben két alkalommal tartunk gyűjtést: karácsonykor az iskola szegényebb családjainak gyűjtünk tartós élelmiszereket, tavasszal pedig az itteni iskolának gyűjtünk a szülők felajánlásaiból. Mindig konzultálunk a kishegyesi iskola igazgatójával, hogy mire lenne szükség, így ez alkalommal 40 ezer forint értékben vettünk játékokat, több mint 350 ezer forintért festékeket, emellett hoztunk két DVD-lejátszót, egy laptopot és könyveket – számolt be az igazgató, majd még hozzáfűzte, hogy a Határtalanul programot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatja.

A kishegyesi gyerekek számára is különös jelentőségű budapesti társaik látogatása, véli Hajvert Ákos, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója.

– Kishegyesre több csoport is érkezik a Határtalanul program keretén belül, de legnagyobb részük utazási ügynökségen keresztül jön. Az ő programjuk úgy néz ki, hogy nagyon szép helyeket látogatnak meg Vajdaságban, de semmi közük nem lesz az itteni emberekhez, még minimális kapcsolatok sem alakulnak ki. Ami a Herman Ottó-iskolával összejött, az messze túlmutat ezen. A magyarországi gyerekek megismerik hasonló korú vajdasági társaikat, velük töltik az időt és összebarátkoznak. Még mindig bennem van a kép, amikor a tavalyi évben a Hermanosok indultak haza: a kishegyesi gyerekek kívülről, a budapestiek pedig belülről tapadtak rá az autóbusz üvegjére. Olyan közösségi élményt kaptak ezek a gyerekek, amit csak így lehet megtapasztalni – mondta el Hajvert, majd arról is beszámolt, hogy a tavalyi évben testvériskolai szerződést írtak alá a Herman Ottó Általános Iskolával. Ennek jegyében a következő iskolaévben kishegyesi tanárok egy csoportja szakmai napokon fog részt venni a budapesti iskolában. Ennek keretében megismerik az ottani oktatási módszert és az iskola működését.