2024. május 3., péntek

Ismét szétlopják a várost?!

Új igazgatója lesz a Park Palics Kft.-nek – Ülésezett a városi képviselő-testület

Pénteken tartotta harmincadik rendes ülését a városi képviselő-testület, amelynek kezdetén az ellenzéki Demokrata Párt három pont levételét javasolta napirendről: az építési telkek megszerzéséről, elidegenítéséről és bérbeadásáról, és az építési telkek bérleti jogának tulajdonjoggá alakításáról szóló rendeletet, valamint a Park Palics Kft. igazgatójának és helyettesének kinevezéséről szólót. A képviselők nem fogadták el a javaslatot.

A Városi Tanács előterjesztésére kibővítették a napirendet, s azon szerepelt az Egészségügyi Tanács tagjának megválasztása, valamint a Szabadkai Rádió mindhárom szerkesztősége megbízott fő és felelős szerkesztői mandátumainak meghosszabbítása.

Mivel Jasmina Stevanović alkalmazott lett a szabadkai önkormányzatban, ezért nem lehet tanácstag. Helyébe a szintén Szerb Haladó Párt-béli Dragutin Soković lépett.

Az építési telkek megszerzéséről, elidegenítéséről és bérbeadásáról, és az építési telkek bérleti jogának tulajdonjoggá alakításáról szóló rendelet a Szabadka város köztulajdonában lévő építési telkek megszerzésével, elidegenítésével, cseréjével és bérbeadásával, a telkek elidegenítési tervének kidolgozásával és a bérleti jog tulajdonjoggá alakításának jóváhagyásával kapcsolatos minden szakmai és adminisztrációs teendőt a Szabadka Város Építési Igazgatósága Közvállalatra bízzák. Kivéve az annak a területi kiterjedésnek a meghatározásáról szóló rendeletben meghatározott területet, melyen a palicsi alapterv megvalósítása céljából végzendő közérdekű tevékenységeket a Palicsi Park Idegenforgalmi Területfejlesztési Korlátolt Felelősségű Társaságra bízzák.

Almási Szilárd több szakasz kapcsán javasolt változtatásokat, amelyeket a Városi Tanács bizonyos változtatásokkal elfogadott. Végül azonban ezeknek a módosítási javaslatoknak egy részét nem fogadták el a képviselők.

– Köszönöm, hogy néhányat elfogadtak. Meggyőződésünk, hogy mindez arról szól, hogy a vkt kezéből kivegyék azt a lehetőséget, hatáskört, hogy ezeket a döntéseket véleményezze – mondta Almási, majd egy olyan dokumentációt mutatott, amelyben több mint ezer olyan ingatlan szerepel, amely magánkézbe került, majd a város azt ismét többszörös áron visszavásárolta. Ne engedjük meg, hogy megtörténjen az, ami a kilencvenes években már egyszer megtörtént! Ennek a döntésnek a célja az lehet, hogy megkárosítsák a városi vagyont, ne hagyjuk, hogy megint szétlopják a várost! Ha nem térnek jobb belátásra, én most ünnepélyesen megígérem, hogy nem 12 módosítási indítványt fognak kapni, hanem 1200-at és akkor majd vitatkozhatunk három napon keresztül – tette hozzá a képviselő. Almási azt is kérte, hogy ma, az internet világában igazán felzárkózhatna a város és a polgárok rendelkezésére bocsáthatná az anyagokat, dokumentumokat, amelyekről tárgyalnak, legyenek a megkötött szerződések, minden meghozott döntés nyilvános minden polgár számára.

Slavko Parać kiemelte, ez az első alkalom amióta átrendeződött a hatalom, hogy elfogadják az ellenzék módosítási indítványát. – Igaz, hogy a többi, nagyon jelentős indítványát nem fogadták el, de ez már egy első lépés – mondta Parać, aki hozzátette, a DP javasolta, hogy ezt a pontot vegyék le napirendről, többek között azért, mert vannak törvények, amelyekkel nincs összhangban ez a rendelet.

A képviselő-testület végül öt ellenszavazattal, nagy többséggel elfogadta a rendeletet.

A levegőminőség ellenőrzéséről Szabadka város területén a 2015. július 1-től 2016. június 30-ig terjedő időszakban szóló programot és a vízellátásról szóló rendelet módosításáról szóló rendeletet is elfogadták. Rendelethozatal a helyi kommunális illetékekről szóló rendelet módosításáról. A Kommunális illetékekről szóló rendelet javasolt módosításaira abból az okból kerül sor, mert ki kell egyenlíteni a helyi kommunális illeték elszámolási módját a létesítmények, berendezések és felszerelések kihelyezése esetében, gazdasági kiállítás megtartása céljából, melyen bizonyos árut árusítanak és meghatározott vendéglátói szolgáltatásokat nyújtanak, valamint tevékenységek, termékek vagy szolgáltatások bemutatása – reklámozása céljából azok árusítása, ill. helyszínen történő szolgáltatásnyújtás nélkül, a közterületrész elfoglalásának más alapon történő elszámolásával (kerthelyiségek, hűtőberendezések stb.), melyeknél az illeték összege attól függ, mely zónában veszik igénybe a területet. Az illeték fizetését három csoportba sorolják az elfoglalt terület négyzetmétere alapján meghatározott illeték javasolt mértéke szerint, napi szinten. Az első zónában 345, a másodikban és harmadikban 200, a negyedikben 100 dinárba kerül az illeték.

– Furcsa egy életképe az a városnak, hogy két különböző körzetet egy kalap alá vesznek. Vagy figyelmetlenség, vagy még több bőrt akarnak lehúzni az emberekről – mondta Almási, aki módosítási indítványt nyújtott be, hogy a két zónát különítsék el egymástól, azonban azt nem, a napirendi pontot viszont elfogadták a képviselők.

Szabadka város 2014–2020. időszakra vonatkozó mezőgazdaság- és vidékfejlesztési stratégiáját is elfogadták a képviselők. Ez a stratégia elsősorban a falvak elnéptelenedése miatt jött létre, s azt részletesen bemutatjuk majd lapunk hasábjain.

Szabadka Város mezőgazdasági földterületeinek védelme, rendezése és használata 2015. évi programját is elfogadták a képviselők. A városnak egyébként mintegy tízezer hektár földjét bérlik. Branko Pokornić, az SZSZP képviselője kiemelte, fontos lenne, hogy a dűlőutakat a jövőben körültekintőbben javítsák, s ne kelljen ugyanazt az utat minden évben rendezni. Hozzátette, meg kellene nézni, hogyan működött annak idején a mezőőrszolgálat, mert ma ez az intézmény nem tudja hatékonyan végezni a munkáját.

Haskó István, a VMSZ képviselője elmondta, hatalmas manipulációk zajlanak ebben az ágazatban, van, aki harmincezer hektár földet művel. A kisgazdákat kell segíteni, a nagyok majd feltalálják magukat, mondta Haskó.

Módosították Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete, valamint a Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria alapszabályát.

Az Egészségügyi Tanács 2014. évi működéséről szóló beszámoló kapcsán Branko Vitasović elmondta, a tanács tavaly négy ülést tartott, elsősorban a páciensek jogaival foglalkozik.   

Új igazgatót és igazgatóhelyettest javasoltak a Palicsi Park Idegenforgalmi Területfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság élére. A vállalatot a jövőben Földi Márta vezetheti, helyettese pedig Miladin Vidaković.

Slavko Parać, a DP képviselője felszólalásában kiemelte, hogy tény, hogy lejárt a jelenlegi igazgató és helyettese mandátuma, a szakszolgálatok azonban nem vették figyelembe, hogy nem ez a módja az igazgatóválasztásnak. A vállalatnak kellett volna kineveznie egy bizottságot, nekik ki kellett volna írni egy pályázatot, s ők választják meg az igazgatót. Ez így nem törvényes, valóban fel kell hagyni ezzel a gyakorlattal. Le kell venni az igazgatóválasztást a napirendről, beszéljünk erről, hogy ezt törvényesen vigyük végig. Ilija Maravić, a vkt elnöke elmondta, részben van csak igaza Paraćnak, mert a javaslatot, amit két évvel ezelőtt elküldtek, hogy az igazgatót pályázat útján válasszák meg, az ügynökség visszautasította, s azt a vkt azóta nem tűzte újra napirendre. Parać hozzátette, ennek semmi köze az ügynökséghez, az alapításról szóló szerződés rendelkezik arról, hogyan zajlik az igazgatóválasztás.

További fél évre meghosszabbították a Szabadkai Rádió magyar, szerb és horvát szerkesztőségei jelenlegi fő- és felelős szerkesztőinek megbízotti mandátumát.