2024. május 2., csütörtök

Brammertz jön, Šešelj megy?

Serge Brammertz hágai főügyész ma kétnapos látogatásra érkezik Belgrádba. Mint azt a B92 RTV megtudta, a főügyész látogatásának időpontját már két hónappal ezelőtt megbeszélték, vagyis véletlenről és nem a Vojislav Šešelj hágai vádlott, a Szerb Radikális Párt elnöke miatti nyomásgyakorlásról van szó. Brammertz azért utazik Belgrádba, hogy adatokat gyűjtsön rendes kétéves jelentéséhez. A tervek szerint Aleksandar Vučić miniszterelnökkel és Tomislav Nikolić államfővel is találkozni fog.

Emlékeztetőül, az SZRP elnöke pénteken arról nyilatkozott a sajtónak, hogy a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsának új döntése értelmében legkésőbb május 26-áig vissza kell térnie Hágába. Šešelj kijelentette: nem hajlandó önként feladni magát, ha egyesek ismét Hágában szeretnék látni, azoknak a hátukon kell visszavinniük. Egyébként a Šešelj ügyében eljáró bírói tanács továbbra sem hozott semmiféle döntést arról, hogy a vádlottnak vissza kell térnie.

Borivoj Borović ügyvéd ehhez kapcsolódóan közölte: a fellebbviteli tanács nem hozhat olyan döntést, amelyben a vádlott visszautazását rendeli el. Borović szerint a szerb kormánynak körültekintően kellene eljárnia és megvédenie állampolgára – Šešelj – érdekeit.

– A szerb államhatalom lehetővé tehetné Šešelj számára, hogy a hazai igazságügyi szervek előtt bizonyítsa, Hágában megsértették jogát az ésszerű határidőn belül lebonyolított eljárásra. Ezenfelül az államhatalom Šešelj egészségügyi állapotára hivatkozva is elutasíthatná a kiszolgáltatást – magyarázta Borović.